Nishtha 2.0 Module 10: School Based Assessment - Quiz Answer Key (40 MCQ SOLVED)
In this article, you will get to know 40 answers to the assessment quizzes of Nishtha 2.0 Module 10: School Based Assessment. This post contains questions with each option including answers to clarify the concept of the above-mentioned Nishtha 2.0 (Sec) Module. Also, stay with us to get answers to all the assessment quizzes because I'm going to provide you answers to every assessment quiz as and when they are available in the Diksha module.
Assessment Quiz MCQs
1. What is a kind of assessment task where students reflect on their own performance?- Unit Test
- Self-assessment
- Peer assessment
- A quiz
Answer: Self-assessment
2. Statement I: A rubric is a comprehensive set of criteria used to assess students on a specific task.Statement II: It is developed and provided by the Board of Assessment, is non- participatory and both teacher and the students have no role to play.
- Statement I is true, but Statement II is false.
- Statement I is true, but Statement II is true.
- Both Statement I and Statement II are true, and Statement II is the correct explanation of the Statement I
- Both Statement I and Statement II are true, but Statement II is not the correct explanation of Statement I.
Answer: Statement I is true, but Statement II is false.
3. Which one of the following activities is NOT associated with portfolio assessment?
- On completion, students make a portfolio presentation.
- Content and assessment criteria decided by the students and teachers.
- Teacher organising a briefing and debriefing session.
- Portfolio is to be submitted to the Board of Assessment for grading.
Answer: Portfolio is to be submitted to the Board of Assessment for grading.
4. Statement I: Observation is an important technique and observation schedule is an important tool for assessing students.Statement II: Observation helps us go beyond the idea of normative developmental expectations and outcomes measures and enables us to really see, and celebrate, students as individuals.
- Statement I is true, but Statement II is true.
- Statement I is true, but Statement II is false.
- Both Statement I and Statement II are true, and Statement II is the correct explanation of the Statement I
- Both Statement I and Statement II are true, but Statement II is not the correct explanation of the Statement I
Answer: Both Statement I and Statement II are true, and Statement II is the correct explanation of the Statement I
5. At the secondary stage, you may like to adopt case study as assessment strategy because:
- Gives a lot of emphasis on theoretical inputs than on practical aspects.
- It engages students in research and reflective discussion.
- Students are grown up and now they can reflect on issues.
- The technique is very simple to practice and is less time consuming.
Answer: It engages students in research and reflective discussion.
6. Which one of the following is NOT a tool for self-assessment?
- Assignment with rubric sheet
- Reflective sheet
- Checklist provided by teachers
- Class Test
Answer: Class Test
7. Performance based assessment can be best achieved through:
- rubrics
- viva-voce
- portfolio
- paper-pencil test
Answer: rubrics
8. In assessment for learning, self-assessment and peer assessment are important because this will lead to:
- Augment learning with self-feedback.
- Help students in active engagement.
- Help students to increase their ability to score high marks.
- Increased amount of feedback
Answer: Augment learning with self-feedback.
9. There is need to develop Core Transversal Competencies for Development at the Secondary Stage in the domain areas of:
- only Mathematics
- only Science and Mathematics
- only Science
- all curricular areas
Answer: all curricular areas
10. Which one of the following is a form of student self-assessment?
- A set of questions about their progress that students answer.
- Getting involved in group project
- Evaluating each other's work
- A conference with the teacher
Answer: A set of questions about their progress that students answer.
11. Statement I: Using case-studies method, teachers aim to develop student reasoning, problem-solving and decision-making skills.Statement II: Case studies give students opportunities to engage with current issues in a field, making their learning clearly relevant to real-world situations.
- Statement I is true, but Statement II is true.
- Statement I is true, but Statement II is false.
- Both Statement I and Statement II are true, and Statement II is the correct explanation of Statement I.
- Both Statement I and Statement II are true, but Statement II is not the correct explanation of the Statement I.
Answer: Both Statement I and Statement II are true, and Statement II is the correct explanation of Statement I.
12. The very purpose of introducing School Based Assessment is to:
- Encourage schools to excel by competing with other schools in the area.
- Ensure 360-degree multidimensional development of all the children.
- Decentralize power of Board of Assessment (BoAs) in the country.
- Motivate teachers to religiously record all the observations of students for better interpretation of their progress.
Answer: Ensure 360-degree multidimensional development of all the children.
13. Which one of the following is an important feature of self-assessment?
- Students have understanding about their own learning.
- It is about supplanting the role of teachers.
- Students get adequate opportunities to assess their peer's work.
- Individuals give themselves marks and grades.
Answer: Students get adequate opportunities to assess their peer's work.
14. What should an assessment be based on to be holistic and free from biases?
- External examination
- Only performance and skills
- Multiple evidences
- Experiential learning
Answer: Multiple evidences
15. Which one of the following is an incorrect description of School Based Assessment?
- It covers non-scholastic aspects.
- It covers only co-scholastic aspects.
- It covers all aspects.
- It covers scholastic aspects.
Answer: It covers only co-scholastic aspects.
16. Which one is the most convenient method of online assessment at the secondary stage?
- Field visits
- By conducting practicals.
- Group Projects
- MCQ
Answer: MCQ
17. What is the main advantage of essay-type questions?
- They can measure complex learning outcomes that cannot be measured with other types of questions.
- The student can guess the answer
- Easy to score
- Can diagnose the learning difficulties of students
Answer: They can measure complex learning outcomes that cannot be measured with other types of questions.
18. Which one of the following rubrics will be used wherein we provide feedback on proficiency rather than assigning grades to different parameters?
- Both holistic and analytical
- Analytical
- Single frame only
- Holistic
Answer: Single frame only
19. In the continuum of assessment, which one of the following is more inclined towards students leading the assessment?
- Teacher observation
- Portfolio assessment
- Self-assessment
- Standardised testing
Answer: Self-assessment
20. Which of the statements is NOT correct in the context of Transversal Competencies?
- Leaning of Transversal Competencies is important for the holistic progress and learning of the child.
- Modernisation and globalisation has also contributed to a renewed focus on Transversal Competencies.
- Teaching Transversal Competencies at the secondary stage yields maximum results.
- Transversal Competencies are needed in multiple areas of life.
Answer: Teaching Transversal Competencies at the secondary stage yields maximum results.
21. Which type of question is difficult to mark with reliability?
- Multiple-choice questions
- Structured essays
- Short answer
- Unstructured essays
Answer: Unstructured essays
22. Transversal Competencies relate to a certain set of:
- media and information literacy skills
- knowledge, skills and attitudes
- skills and moral values
- knowledge domains
Answer: knowledge, skills and attitudes
23. Which of the following is NOT a common approach of incorporating Transversal Competencies in the school curriculum?
- Designing and teaching Transversal Competencies as a specialised subject
- Integrating Transversal Competencies within specific subjects
- Integrating Transversal Competencies across subjects
- Integrating Transversal Competencies into extracurricular activities
Answer: Designing and teaching Transversal Competencies as a specialised subject
24. What is a standard of performance for a defined domain termed as?
- rubrics
- blueprint
- portfolio
- achievement
Answer: rubrics
25. School Based Assessment is primarily based on the principle of:
- Teachers in the school know their learner's capabilities better than external examiners.
- Encourage teaching according to the test as they involve frequent testing.
- At all costs students must get high grades.
- Schools are more efficient than external bodies of examination.
Answer: Teachers in the school know their learner's capabilities better than external examiners.
26. Inclusion of the technology in the teaching learning and assessment process helps students
- to restrict going to school regularly and allow learning in a home atmosphere from home.
- to access any video with technology and allow access them
- multiple pathways to learn from multidimensional and to assess work at any time.
- to learn from an online platform.
Answer: multiple pathways to learn from multidimensional and to assess work at any time.
27. Whom are students assessing when they are engaged in peer-assessment?
- The teacher
- Another student
- Themselves
- The principal
Answer: Another student
28. The primary aim of laboratory learning for students is to develop:
- Communication competence
- Vocational competence
- Writing competence
- Practical competence
Answer: Practical competence
29. Which one of the following statements regarding rubric is correct?
- It is only used to assess essay type questions.
- This can be only developed by teachers.
- Teachers and students must jointly construct the rubrics.
- Self- assessment can be carried out by only using rubrics.
Answer: Teachers and students must jointly construct the rubrics.
30. Given below are four statements about the Salient features of School Based Assessment (SBA).i. Integrate teaching learning and assessment.
ii. load on teachers of documentation- recording, reporting.
iii. Focus on content memorization rather than competency development.
iv. Non-threatening, stress-free and enhanced participation/ interaction.
Which of the following combinations is true?
- i and ii
- iii and iv
- i and iv
- ii and iv
Answer: i and iv
31. Which one of the following is an important feature of Performance Based Assessment?
- This only provides clues about process and not about product.
- This can be effectively assessed through a paper-pencil test.
- This is used for students' demonstration of their knowledge, skills, and strategies.
- This can be implemented only in the higher grades.
Answer: This is used for students' demonstration of their knowledge, skills, and strategies.
32. Which statement is NOT correct about Performance-based assessment that— it taps into students' higher-order thinking skills?
- evaluating the reliability of sources of information
- synthesising information to draw conclusions
- using deductive/inductive reasoning to solve a problem
- reproducing knowledge-based information
Answer: reproducing knowledge-based information
33. Learning outcomes concerned with the abilities to conceptualise, construct, organise, integrate, relate, and evaluate ideas can be measured using
- Oral test
- Rubrics
- Multiple Choice Questions (MCQs)
- Quiz
Answer: Rubrics
34. While shifting focus of continuum of assessment from teacher led assessment to student led assessment, there is need to:
- more importance to teacher designed tasks and activities.
- more focus on assessment of learning.
- shift from large scale standardized testing to school-based assessment.
- more focus on reading, writing and numeracy.
Answer: shift from large scale standardized testing to school-based assessment.
35. Which one is NOT a parameter of Rubric?
- Scale-level
- Multiple choice questions
- Assignment Description
- Dimensions
Answer: Multiple choice questions
36. According to the recommendation of the National Education Policy 2020, the pattern of the Board examination will shift to:
- Content-oriented Questions.
- Essay Type Questions only.
- Multiple-Choice Questions.
- Competency-based Questions.
Answer: Competency-based Questions.
37. Which one of the statements best defines the process of assessment?
- Examine the student over the course of their learning.
- Systematically gathering information about the academic changes in children.
- Conducting test examination of the student at the end of the academic session.
- Evaluation of the changes happened in children from childhood to adolescent age.
Answer: Systematically gathering information about the academic changes in children.
38. Assessment in education does NOT include:
- Gathering information.
- Using information.
- Developing learning outcomes.
- Interpreting information.
Answer: Developing learning outcomes.
39. The following are the abilities placed under the category of complex achievement except:
- Recalling and Understanding
- Creative Thinking
- Critical Thinking
- Problem Solving
Answer: Recalling and Understanding
40. Learning outcomes prescribe:
- What students are expected to demonstrate they have learned.
- Learning of the outcomes of the teaching over the year.
- What students have learned in the classroom.
- Outcome of the session-end examination after the learning.
Answer: What students are expected to demonstrate they have learned.
Thank You for visiting this blog. If you have unique question or need answer of any other question for diksha quiz then let me know in the comment section or you can send me through email. I will try my level best to find the correct answer. Email information provided on the Contact Us page
