Nishtha 2.0 Module 8: School Leadership: Concepts and Applications - Quiz Answer Key (40 MCQ SOLVED)
In this article, you will get to know 40 answers to the assessment quizzes of Nishtha 2.0 Module 8: School Leadership: Concepts and Applications. This post contains questions with each option including answers to clarify the concept of the above-mentioned Nishtha 2.0 (Sec) Module. Also, stay with us to get answers to all the assessment quizzes because I'm going to provide you answers to every assessment quiz as and when they are available in the Diksha module.
Assessment Quiz MCQs
1. Developing self for a school leader is important for:- self-realization
- conflict resolution
- school transformation
- enhancing self-confidence which equips one to take up challenges
Answer: enhancing self-confidence which equips one to take up challenges
2. Teams in school must not promote:
- disagreements
- conflicting situations
- learning of all in the school
- academic achievement of all children
Answer: conflicting situations
3. A secondary school leader needs to be a:
- thorough leader
- leader by action
- autocratic leader
- leader by position only
Answer: leader by action
4. When a school leader mediates in a conflict situation between teachers, he/she must ideally:
- create disharmony
- act as a peacemaker
- take advantage of teachers
- problem-solve
Answer: problem-solve
5. Which one is not a function of an academic supervisor?
- coaching and mentoring teachers
- demotivating teachers and staff
- reviewing progress on learner competencies
- providing on-site practical support to teachers
Answer: demotivating teachers and staff
6. Leadership for learning does not draw special features from
- autocratic leadership
- distributed leadership
- instructional leadership
- transformational leadership
Answer: autocratic leadership
7. Leadership for Learning does not focus on:
- evidence based planning
- collaborating with others
- delaying taking decisions
- improving student learning outcomes
Answer: delaying taking decisions
8. One of the most important role of a secondary school leader is to:
- reward teachers
- maintain a clean environment
- to create opportunities for growth
- lead continuous professional development of self and teachers
Answer: lead continuous professional development of self and teachers
9. What is the full form of SGOC?
- School, Ground, Orientation and Complex
- School, Ground, Orientation and Challenges
- Strengths, Gaps, Opportunities and Challenges
- Secondary, Government, Opportunities and Class
Answer: Strengths, Gaps, Opportunities and Challenges
10. Which of these is not a strategy for non-violent communication?
- expressing concern
- becoming aggressive
- empathetic attitude
- collaborative work style
Answer: becoming aggressive
11. Stress management strategy would be based on:
- becoming angry
- negative self-talk
- developing human connect
- not dealing with emotions
Answer: developing human connect
12. An effective behavioural strategy for conflict resolution is
- destructive-active
- constructive-active
- destructive-neutral
- destructive-passive
Answer: constructive-active
13. Which of these is not a model of school leadership?
- negative leadership
- distributed Leadership
- collaborative leadership
- transformational leadership
Answer: negative leadership
14. Learning Rounds is most helpful in:
- classroom transactions
- developing inter-personal relations
- supporting parental involvement in school
- building teachers' capacities for effective transaction of learning-teaching processes
Answer: building teachers' capacities for effective transaction of learning-teaching processes
15. School development plan needs to be based on:
- student enrollment
- partnering with stakeholders
- infrastructural facilities of the school
- a diagnostic exercise of the school covering all aspects
Answer: a diagnostic exercise of the school covering all aspects
16. Reflective thinking is:
- consuming information to understand a phenomenon
- analyzing and evaluating thoughts and actions
- answering questions during a discussion
- criticizing people when they do some wrong
Answer: analyzing and evaluating thoughts and actions
17. Teacher Leadership does not imply:
- experimentation and innovation
- continuing with lecture method at all times
- providing conducive learning conditions in classrooms
- creating opportunities for learners to engage in collaborative learning
Answer: continuing with lecture method at all times
18. Which of these cannot be characterized as a Leadership practice?
- developing the school
- mismanaging school functions
- setting direction of the school
- developing relationships and people
Answer: mismanaging school functions
19. How do you relate learner outcomes with learning-teaching processes?
- learner outcomes depend on effective learning-teaching process
- learner outcomes do not depend on effective learning-teaching process
- learner outcomes depend on student's intelligence and not on effective learning-teaching process
- learner outcomes depend on socio economic background of students and not on effective learning-teaching process
Answer: learner outcomes depend on effective learning-teaching process
20. Which of these is not a correct attitude during mentoring a teacher?
- Empathizing
- Clear communication
- Encouraging the teacher for her current work
- Criticizing teacher for lack of ability to solve the problem
Answer: Criticizing teacher for lack of ability to solve the problem
21. Which decisions can yield positive outcomes?
- ones which are based on evidence
- ones that are transferred to others
- ones which are not well thought out
- ones that are taken without taking any proper counsel
Answer: ones which are based on evidence
22. Which of these is not an attribute of a leader by action?
- biased attitude
- taking initiative
- being self-motivated
- building strong interpersonal relationships
Answer: biased attitude
23. Leadership skills for secondary school leader does not include:
- communication
- positive attitude
- stress management
- conflict resolution
Answer: positive attitude
24. Teachers can enhance competencies among students from low socio - economic background by:
- not paying much attention to them
- demeaning them in front of their parents
- motivating teachers to teach in their regular way
- identifying their learning needs and collaboratively planning for improving their outcomes
Answer: identifying their learning needs and collaboratively planning for improving their outcomes
25. The two most important attributes of self for becoming an effective leader are:
- organizer and planner
- administrator and manager
- an initiator and a positive outlook
- disruptor and a complaining attitude
Answer: an initiator and a positive outlook
26. Why is school - based data important?
- for sharing with teachers and students
- helps in better upkeep of school information
- useful for filling up forms on school information
- as a set of evidence to be used for school transformation
Answer: as a set of evidence to be used for school transformation
27. Academic leadership does not include:
- teacher professional development
- knowledge of rules and regulations
- transforming learning-teaching processes
- understanding of child-centered pedagogy
Answer: knowledge of rules and regulations
28. Leadership for learning framework does not include
- creating conflict
- academic supervision
- developing a learning culture
- evidence based planning and supervision
Answer: creating conflict
29. Vision building is important for:
- setting a futuristic direction for transformation of a school
- school's transformation
- the future of school head and staff
- collaborating with parents of students
Answer: setting a futuristic direction for transformation of a school
30. National Education Policy 2020 provides weightage to both:
- skills and knowledge
- pre-board and board examinations
- vocational and academic education
- pre-primary and elementary education
Answer: vocational and academic education
31. An effective way to deal with conflict resolution is:
- delay the matter
- use effective communication skills
- listen to only one person's views
- avoid people
Answer: use effective communication skills
32. The overall responsibility of the school leader is to:
- maintain discipline in school
- give instructions to teachers
- hold daily meetings with staff
- prepare school development plan incollaboration with stakeholders
Answer: prepare school development plan incollaboration with stakeholders
33. The objective of professional learning communities is:
- to solve a daily routine problem
- to create a culture of collaboration among staff
- to assemble without any agenda and discuss issues
- to share knowledge, skills and experiences in the field
Answer: to share knowledge, skills and experiences in the field
34. Values Leadership comprises of:
- values, experiences, skills and attitudes
- vision, knowledge, attitudes and experience
- knowledge, attitudes, skills and values
- beliefs, values, knowledge and experience
Answer: beliefs, values, knowledge and experience
35. The central idea of Leadership for Learning is
- students' engagement
- every stakeholder of the school is a continuous and lifelong learner
- reading books
- obtaining information through internet
Answer: every stakeholder of the school is a continuous and lifelong learner
36. A transformational leader is one who is a:
- visionary
- functional
- troublemaker
- operational
Answer: visionary
37. Effective leadership at secondary level is aimed at:
- developing learner competencies among students
- enhancing rote memorization of students
- teaching all the subjects
- achieving good results in board examinations
Answer: developing learner competencies among students
38. Secondary level is an important stage of education because:
- it teaches students to be disciplined
- it helps in completing school education
- it is free education
- it is a roadway for higher education and world of work
Answer: it is a roadway for higher education and world of work
39. Techniques of academic supervision do not include:
- learning rounds
- ask-describe-ask
- dominating teachers
- coaching and mentoring
Answer: dominating teachers
40. The basic purpose of providing feedback to teachers is:
- to dialogue with teacher for improving learning-teaching processes
- giving instructions on teaching methods
- fault-finding with teaching
- correcting teachers on student discipline
Answer: to dialogue with teacher for improving learning-teaching processes
Thank You for visiting this blog. If you have unique question or need answer of any other question for diksha quiz then let me know in the comment section or you can send me through email. I will try my level best to find the correct answer. Email information provided on the Contact Us page
