Nishtha 2.0 Module 9: Vocational Education - Quiz Answer Key (40 MCQ SOLVED)
In this article, you will get to know 40 answers to the assessment quizzes of Nishtha 2.0 Module 9: Vocational Education. This post contains questions with each option including answers to clarify the concept of the above-mentioned Nishtha 2.0 (Sec) Module. Also, stay with us to get answers to all the assessment quizzes because I'm going to provide you answers to every assessment quiz as and when they are available in the Diksha module.
Assessment Quiz MCQs
1. Under the Samagra Shiksha, Pre-vocational Education (PVE), will be introduced from- Grades 4 to 6
- Grades 6 to 8
- Grades 6 to 10
- Grades 8 to 10
Answer: Grades 6 to 8
2. The framework for Recognition of Prior Learning for recognising the learning experience acquired outside a formal setting and providing a government certificate for an individual's skills will be provided under the________.
- National Curriculum Framework (NCF)
- National Skills Qualifications Framework (NSQF)
- National Curriculum Framework for School Education (NCFSE)
- National Curriculum Framework for Teacher Education (NCFTE)
Answer: National Skills Qualifications Framework (NSQF)
3. ________was enacted with the objective of regulating the programme of training of apprentices in the industry (industry means any industry or business in which any trade, occupation or subject field in engineering or non-engineering or technology or any vocational course may be specified as a designated trade or optional trade or both) by utilising the facilities available therein for imparting on-the-job training.
- The Apprentices Act 1956
- The Apprentices Act 1961
- The Apprentices Act 1971
- The Apprentices Act 1981
Answer: The Apprentices Act 1961
4. National Policy on Skill Development and Entrepreneurship (2015) focuses on an ________ approach towards quality skilling.
- Informal
- Traditional
- Input-based
- Outcome-based
Answer: Outcome-based
5. The apprenticeship training under the National Apprenticeship Training Scheme (NATS) is a ______- year programme equipping technically/vocationally qualified youth with practical knowledge and skills required in their field of work.
- One
- Two
- Three
- Four
Answer: One
6. The recognition of qualifications awarded to learners by the industry or employers across the country depends on
- The marketing of the VET
- The quality and access of VET
- The resource availability of VET
- The skill standards and delivery of VET
Answer: The skill standards and delivery of VET
7. Which model, according to NEP 2020, will be used to set up the Skill Labs in the schools in order to allow other schools to use the facility?
- Hub and Spoke
- Point-to-Point
- Decentralised Model
- Institution-based model
Answer: Hub and Spoke
8. A Vocational Teacher/Trainer should possess the knowledge and skills of teaching and ________ what is to be taught to the learners.
- Narration
- Practicing
- Comprehension
- Understanding
Answer: Practicing
9. According to the recommendations of the Secondary Education Commission 1952-53, the aim of vocationalisation of education is
- to improve the marks of the vocational students
- to improve the vocational monitoring of the students
- to improve the vocational assessment of the students
- to improve the vocational efficiency of the students
Answer: to improve the vocational efficiency of the students
10. A ________ centred approach to pedagogy is vital for accomplishing the goals of vocational education through learning by doing.
- Trainer
- Learner
- Teacher
- Classroom
Answer: Learner
11. In India, the National Skills Qualifications Framework (NSQF) has ______ levels.
- 5
- 8
- 10
- 12
Answer: 10
12. Vocational ________ will help students to learn about various occupations and career options in the world of work.
- Skill
- Awareness
- Knowledge
- Understanding
Answer: Awareness
13. A separate Ministry of Skill Development and Entrepreneurship was created in
- 2012
- 2013
- 2014
- 2016
Answer: 2014
14. According to National Education Policy 2020, a ________ for the integration of Vocational Education will be formed to review the state of vocational education and perspective planning
- Committee
- Commission
- Certificate
- Classification
Answer: Committee
15. Challenges that the VET facesi. Negative perception and image of VET in society
ii. Lack of awareness among the stakeholders
iii. Mismatch between the skills demand and supply
iv. Shortage of qualified and professionally trained Vocational Teachers/Trainers
- Only i, ii and iii
- Only ii, iii and iv
- Only i, ii, and iv
- i, ii, iii, and iv
Answer: i, ii, iii, and iv
16. NQR stands for
- National Qualifications Rating
- National Qualifications Record
- National Qualifications Register
- National Qualifications Regulation
Answer: National Qualifications Register
17. Competency is an ________ and measurable knowledge and skills.
- Applicable
- Unobservable
- Observable
- Experimental
Answer: Observable
18. ________will be formulated by the General Education Council (GEC) and it shall be in sync with the NSQF
- National Occupational Qualifications Framework (NOQF)
- National Higher Education Qualification Framework (NHEQF)
- National Qualifications Framework for Higher Education (NQFHE)
- National Curriculum Framework for Vocational Education (NCFVE)
Answer: National Higher Education Qualification Framework (NHEQF)
19. Inquiry based, project based and collaborative learning are________ approaches.
- Digital
- Pedagogical
- Technological
- Institutional
Answer: Pedagogical
20. According to National Education Policy 2020 by the year 2025, at least ________ of learners shall have vocational exposure through school and higher education
- 40%
- 50%
- 55%
- 60%
Answer: 50%
21. NOS stands for National Occupation ________
- System
- Sample
- Standards
- Structure
Answer: Standards
22. Under the Samagra Shiksha Work Education (WE), which was earlier known as Work Experience or Socially Useful Productive Work (SUPW) will be offered from
- Preschool to Grade 3
- Grades 1 to 4
- Grades 1 to 5
- Grades 4 to 6
Answer: Grades 1 to 5
23. According to the National Education Policy 2020, the focus areas for vocational education will be chosen, based on
- the teacher's expectations
- the stakeholder's expectations
- the availability of the physical resources.
- skills gap analysis and mapping of local opportunities
Answer: skills gap analysis and mapping of local opportunities
24. Vocational Pedagogy is science, art and ________ of teaching and learning.
- Craft
- History
- Commerce
- Management
Answer: Craft
25. A National Vocational Education Qualifications Framework (NVEQF) was launched by the Ministry of Human Resource Development (MHRD) now known as Ministry of Education in
- 2012
- 2013
- 2014
- 2016
Answer: 2012
26. The National Education Policy 2020, highlights restructuring of pedagogy which focuses on 'learning to learn' and 'learning by ______' to bring about a radical departure from the existing culture of rote learning.
- Reading
- Doing
- Listening
- Imitation
Answer: Doing
27. Work-based learning allows students to link knowledge, skills, and understanding with _______ requirements.
- Digital
- Parents
- Workplace
- Classroom
Answer: Workplace
28. In vocationalisation of education ________ for vocations will help students participate in activities that integrate academic skills with vocational skills.
- Guidance
- Awareness
- Preparation
- Exploration
Answer: Preparation
29. Vocational ________ will help students to understand what people do for living and skills needed for various occupations.
- Skill
- Wellness
- Knowledge
- Exploration
Answer: Exploration
30. At the end of Grade X and XII external assessment and evaluation of skill component of vocational students is to be taken up by the
- Schools
- Sector Skill Council
- Department of School Education
- National Skill Development Agency
Answer: Sector Skill Council
31. OJT stands for On-the-Job ________
- Trainer
- Transfer
- Teaching
- Training
Answer: Training
32. Vocational Education and Training in India is being made aspirational by mobilising greater participation of youth and reducing the ________between the demand and supply of skilled manpower.
- Match
- Bridge
- Distance
- Mismatch
Answer: Mismatch
33. NSDC stands for
- National Skill Development Company
- National Skill Development Committee
- National Skill Development Commission
- National Skill Development Corporation
Answer: National Skill Development Corporation
34. The employability skills modules offered as part of the vocational curriculum from Grades IX to XII include communication skills, self-management skills, information and communication technology skills, ________ and green skills.
- Thinking skills
- Adaptability skills
- Interpersonal skills
- Entrepreneurship skills
Answer: Entrepreneurship skills
35. A Centrally Sponsored Scheme of Vocationalisation of Secondary Education was launched in
- 1987
- 1988
- 1989
- 1990
Answer: 1988
36. The National Policy on Education ________ promulgated that "the introduction of systematic, well-planned and rigorously implemented programmes of vocational education is crucial in the proposed educational reorganisation".
- 1968
- 1986
- 1992
- 2020
Answer: 1986
37. NATS stands for
- National Apprenticeship Training Scheme
- National Apparel Training Scheme
- National Apprenticeship Training System
- National Applied Training System
Answer: National Apprenticeship Training Scheme
38. Regional Boards of Apprenticeship Training (BOAT) are at
- Pune, Kolkata, Bhopal, and Kanpur.
- Mumbai, Delhi, Chennai, and Udaipur.
- Mumbai, Kolkata, Chennai, and Kanpur.
- Bengaluru, Vijayawada, Indore, and Kanpur.
Answer: Mumbai, Kolkata, Chennai, and Kanpur.
39. According to National Education Policy 2020, internship opportunities to learn about vocational subjects, may be made available to students throughout Grades ________, including holiday periods.
- 6 - 8
- 6 - 12
- 8 - 10
- 9 - 11
Answer: 6 - 12
40. To facilitate mobility across 'general education' and 'vocational education' ________ has been recommended by the National Education Policy 2020
- Rank-based Framework
- Point-based Framework
- Credit-based Framework
- Course-based Framework
Answer: Credit-based Framework
Thank You for visiting this blog. If you have unique question or need answer of any other question for diksha quiz then let me know in the comment section or you can send me through email. I will try my level best to find the correct answer. Email information provided on the Contact Us page
