Nishtha 2.0 Module 7: Integrating Gender in Schooling Processes - Quiz Answer Key (40 MCQ SOLVED)

In this article, you will get to know 40 answers to the assessment quizzes of Nishtha 2.0 Module 7: Integrating Gender in Schooling Processes. This post contains questions with each option including answers to clarify the concept of the above-mentioned Nishtha 2.0 (Sec) Module. Also, stay with us to get answers to all the assessment quizzes because I'm going to provide you answers to every assessment quiz as and when they are available in the Diksha module.

Nishtha 2.0 Module 7: Integrating Gender in Schooling Processes - Quiz Answer Key (40 MCQ SOLVED)

Assessment Quiz MCQs

1. Which of the following is not a form of gender discrmination:
  1. Female foeticide
  2. Unequal access to public spaces
  3. Provision of equal wages to men and women
  4. Unequal access to digital learning to boys and girls
Answer: Provision of equal wages to men and women

2. A textbook of class IX has some illustrations which depict women as teachers and doctors while men as engineers and political leaders. This type of depiction is likely to promote:
  1. Gender discrimintion
  2. Gender stereotype
  3. Gender inclusion
  4. Empowerment of Girls
Answer: Gender stereotype

3. Gender division is _____.
  1. Division of workforce participation.
  2. Division on the basis of physical characteristics
  3. Biological differences among gender
  4. Unequal roles assigned by society to men women and transgender
Answer: Unequal roles assigned by society to men women and transgender

4. Which of the following statements is not true about women's rights?
  1. They have right to equal access to education
  2. They do not have equal right to pay
  3. They enjoy the freedom of speech.
  4. They have the right to vote
Answer: They do not have equal right to pay

5. How can schools provide psychological support to learners-
  1. By having a redundant monitoring and evaluation mechanism
  2. By excluding the involvement of parents and community members in the activities of the school
  3. By reinforcing ill effects of patriarchy within school premises.
  4. By providing guidance and counseling services to learners
Answer: By providing guidance and counseling services to learners

6. Which of the following activities are not perceived as a male-dominated activity?
  1. Heading a village panchayat.
  2. Tilling land and sowing seeds.
  3. Teaching in schools
  4. Owning a shop and doing business transactions
Answer: Teaching in schools

7. Which of the following aspects does not form a part of Gender Auditing of school environment -
  1. Providing Counseling and Support Service
  2. Gender safe Access and Safety and Security for discriminated genders
  3. No Zero Tolerance Policy against gender violence and discrimination
  4. Involvement of Parents, prospective employers and Community Members
Answer: No Zero Tolerance Policy against gender violence and discrimination

8. Which of the following themes in social sciences may not be appropriate to include gender dimensions:
  1. Population
  2. Historical movement for liberty and freedom
  3. Democracy
  4. Solar system
Answer: Solar system

9. Which of the following are not a part of a teacher's role in classrooms?
  1. Encourage participatory teaching and learning
  2. Ensure a space where learners can question stereotypes
  3. Doing homeworks on the learner's behalf.
  4. Providing a space for children to safely express themselves
Answer: Doing homeworks on the learner's behalf.

10. Which of the following sentences can help in removing feelings of alienation in learning environment among girls and transgenders children ?
  1. Discriminatory attitude of teachers in terms of selective distribution of roles and responsibilities
  2. Inability to identify with content
  3. Positive and equal representation of girls and transgender children in learning material as well as pedagogical processes.
  4. Representation of women and transgender children in passive roles
Answer: Positive and equal representation of girls and transgender children in learning material as well as pedagogical processes.

11. A Gender inclusive curriculum entails:
  1. Exclusion of women's movements from different parts of the world.
  2. Discussions on gender , sex and gender identities in the classroom.
  3. Languages which reinforce gender stereotypes.
  4. Emphasising on achievements of men
Answer: Discussions on gender , sex and gender identities in the classroom.

12. How can teachers provide a sensitive class environment?
  1. By creating a safe space for children , being respectful of their needs, being available to listen and ready to unlearn their own biases.
  2. By ignoring behaviour of children who seem vulnerable irrespective of their gender
  3. By being friendly with them
  4. By treating girls better than boys
Answer: By creating a safe space for children , being respectful of their needs, being available to listen and ready to unlearn their own biases.

13. Which of the following is not an example of gender stereotypes?
  1. Children of all genders are capable of doing anything.
  2. Girls like to play with dolls
  3. Girls are well mannered and shy.
  4. Boys are usually into hiking and scaling mountains.
Answer: Children of all genders are capable of doing anything.

14. How can we ensure gender sensitive transactions of disciplines?
  1. Under representing the participation of all genders.
  2. By questioning socially constructed ideas, institutions, and practices related to gender within the disciplines.
  3. By providing visuals of men, women and transgender in gender stereotypical roles.
  4. Neglecting participation and contribution of women in political, social, cultural, and environmental processes
Answer: By questioning socially constructed ideas, institutions, and practices related to gender within the disciplines.

15. Which of the following statements is not a gender stereotype about girls/women?
  1. Girls/Women have leadership skills and can excel in any profession.
  2. Girls/Women should be thin and graceful.
  3. Girls/Women are talkative
  4. Girls/Women are bad Decision Makers
Answer: Girls/Women have leadership skills and can excel in any profession.

16. Girls are generally made to present a bouquet to the chief guest at school functions. This is an example of which of the following?
  1. Gender positivity
  2. Hidden Curriculum
  3. Gender sensitivity
  4. Involvement of children in school activities
Answer: Hidden Curriculum

17. Which of the following processes promotes gender sensitivity in the classrooms?
  1. By ensuring careful usage of the adjectives to address boys and girls in class activities.
  2. By providing different roles to boys and girls.
  3. Involving girls in decorative activities
  4. Encouraging boys to respond more in classroom.
Answer: By ensuring careful usage of the adjectives to address boys and girls in class activities.

18. Which amongst the following is not true about the Hidden Curriculum?
  1. Gender is an inevitable element of the hidden curriculum.
  2. It is what students absorb in school which may or may not be a part of the formal course of study.
  3. Assignment of different tasks to boys and girls is a part of the hidden curriculum
  4. It refers to the official, written and intended lessons, values and norms that are transacted in the classroom in a structured manner.
Answer: It refers to the official, written and intended lessons, values and norms that are transacted in the classroom in a structured manner.

19. Which of the following sentences are ‘biological'
  1. Men should be the only earning members of the family.
  2. Women undergo severe pain during menstruation.
  3. Men are supposed to be strong and take care of the family.
  4. Women are born nurturers.
Answer: Women undergo severe pain during menstruation.

20. Which of the following measures should principals take to create a gender inclusive school environment?
  1. Ensuring more security guards.
  2. Orientation of boys towards gender issues and how it impacts their own behaviors and attitudes
  3. Gender sensitization of all the staff members including supporting staff
  4. Provide equal opportunities to all gender and perform periodic gender auditing of the school environment
Answer: Provide equal opportunities to all gender and perform periodic gender auditing of the school environment

21. Why is gender a people's issue and not a women's issue?
  1. It concerns the issues faced by men, women, transgender persons as shaping of social mores is the responsibility of all genders.
  2. It concerns much more than just women's issues.
  3. It concerns men and women
  4. It talks only about men and boys and their role in society.
Answer: It concerns the issues faced by men, women, transgender persons as shaping of social mores is the responsibility of all genders.

22. How can textbooks be made more gender inclusive?
  1. By ensuring use of gender neutral language, gender equal visual displays and case studies of women and transgender persons.
  2. Include more case studies of women and transgender persons who are achievers
  3. gender equal visual displays.
  4. Use of gender neutral language
Answer: By ensuring use of gender neutral language, gender equal visual displays and case studies of women and transgender persons.

23. For Developing a gender just society, greater focus should be on
  1. Entire community including boys, girls, transgender children and parents
  2. Parents
  3. Girls
  4. Boys
Answer: Entire community including boys, girls, transgender children and parents

24. Which amongst the following may not be considered as a challenge to democracy?
  1. Lack of access to educational resources
  2. Political representation of women
  3. Environmental degradation
  4. Unequal wages between men and women
Answer: Environmental degradation

25. The effective integration of gender perspectives in the teaching-learning of social sciences will enable students to:
  1. Improve skills of conducting experiments in the lab.
  2. Enhance communication skills with teachers and peers.
  3. Critically examine socio-political and economic issues and question various dimensions of inequality.
  4. Choose their careers mindfully.
Answer: Critically examine socio-political and economic issues and question various dimensions of inequality.

26. How can a teacher facilitate a gender friendly classroom process?
  1. By motivating boys to take up science and mathematics at the secondary stage.
  2. By forming gender biases and personal opinions about individual students.
  3. By performing only one-way communication and not paying attention to the individual needs of the students of all genders.
  4. By encouraging the students of all genders to speak without hesitation
Answer: By encouraging the students of all genders to speak without hesitation

27. What kind of learning materials should be used in the classrooms?
  1. Learning materials that has good visuals
  2. Learning materials that are sensitive to the needs of diverse groups including all gender.
  3. Learning materials that focus on content knowledge rather than gender issues.
  4. Learning materials that help students in rote learning.
Answer: Learning materials that are sensitive to the needs of diverse groups including all gender.

28. Which of the following features help in ensuring a Zero - Tolerance zone for violence in schools?
  1. No involvement of parent and community members in the school activities.
  2. Untrained school and support staff.
  3. Poor redressal mechanisms in school
  4. Safe physical infrastructures, strict code of conduct policy and strong surveillance system.
Answer: Safe physical infrastructures, strict code of conduct policy and strong surveillance system.

29. Which of the following statements is not a gender stereotype about boys/men?
  1. Boys/Men like to play with cars.
  2. Boys/Men can cook and look after the household.
  3. Boys/Men should be educated more than the girls/women
  4. Boys/Men are athletic and muscular.
Answer: Boys/Men can cook and look after the household.

30. Which of the following activities in school does not reflect gender discrimination?
  1. Girls and boys are equally given responsibility to serve mid-day meals.
  2. Girls are encouraged to opt for Home Science.
  3. Teacher generally directs all questions related to Science to boys.
  4. Boys are permitted to play football and cricket.
Answer: Girls and boys are equally given responsibility to serve mid-day meals.

31. How does hidden curriculum operate in the school?
  1. In assigning tasks given to boys, girls and transgender
  2. In celebration of events and occasions within the school.
  3. Through physical spaces and organizational arrangements, in celebration of events and occasions, in assigning tasks given to boys, girls and transgender in school.
  4. Through organizational arrangements and in the physical spaces in schools
Answer: Through physical spaces and organizational arrangements, in celebration of events and occasions, in assigning tasks given to boys, girls and transgender in school.

32. A gender friendly school environment is one where:
  1. There is safe physical environment.
  2. Only needs of the girls are addressed
  3. Addresses the needs of the boys only.
  4. Understands the experiences and addresses the requirements of the boys, girls and transgender students in social and physical environment.
Answer: Understands the experiences and addresses the requirements of the boys, girls and transgender students in social and physical environment.

33. The term gender refers to _______.
  1. Equal division of labour
  2. A sociological construct
  3. Gender and sex are same
  4. Biological differences between women and men in terms of reproductive capacities.
Answer: A sociological construct

34. Gender analysis helps in understanding _______.
  1. Differences in social relationships between women, men and transgender persons.
  2. Differences in social relationships between men only.
  3. Differences in social relationships between women and men.
  4. Differences in social relationships between women only.
Answer: Differences in social relationships between women and men.

35. Gender inclusion refers to ______.
  1. Bridging gender discrimination
  2. Equality among boys and girls
  3. Equal access to resources
  4. Reducing discrimiation and ensuring equity and equality in terms of access to resources, opportunity and facilities by all genders.
Answer: Reducing discrimiation and ensuring equity and equality in terms of access to resources, opportunity and facilities by all genders.

36. The term gender equity means _______.
  1. equality between sexes.
  2. treating transgender persons equally
  3. quantitative distribution of opportunities among persons.
  4. fairness of treatment for women and men, according to their respective needs.
Answer: fairness of treatment for women and men, according to their respective needs.

37. ‘Adolescence is a crucial and complex stage of the life cycle'. Which of the following attitudes/behaviors can help in overcoming anxiety and guilt among adolescents?
  1. Negative responses from adults
  2. Make them feel guilty of their actions
  3. Disregarding and discouraging feelings expressed by adolescents
  4. Providing a safe space to express freely and patiently listening to their problems.
Answer: Providing a safe space to express freely and patiently listening to their problems.

38. Gender roles refer to _______.
  1. the rights of men and women.
  2. the roles that cannot change with time.
  3. learnt behavior based on societal norms.
  4. roles assigned on the basis of biological differences among men and women
Answer: learnt behavior based on societal norms.

39. The principle of gender equality refers to _______.
  1. Equal treatment of all males
  2. Equal treatment of all females
  3. Equal treatment of transgender children
  4. Equal treatment of all genders - male ,females and transgender persons
Answer: Equal treatment of all genders - male ,females and transgender persons

40. In Indian Society, the social norms and values are governed by a system of _______.
  1. Patriarchy
  2. Matriarchy
  3. Matrilineal
  4. Patriarchy and matriarchy
Answer: Patriarchy and matriarchy

Thank You for visiting this blog. If you have unique question or need answer of any other question for diksha quiz then let me know in the comment section or you can send me through email. I will try my level best to find the correct answer. Email information provided on the Contact Us page
Next Post Previous Post
No Comment
Add Comment
comment url