Nishtha 2.0 Module 6: Health and Well-being - Quiz Answer Key (40 MCQ SOLVED)

In this article, you will get to know 40 answers to the assessment quizzes of Nishtha 2.0 Module 6: Health and Well-being. This post contains questions with each option including answers to clarify the concept of the above-mentioned Nishtha 2.0 (Sec) Module. Also, stay with us to get answers to all the assessment quizzes because I'm going to provide you answers to every assessment quiz as and when they are available in the Diksha module.

Nishtha 2.0 Module 6: Health and Well-being - Quiz Answer Key (40 MCQ SOLVED)

Assessment Quiz MCQs

1. How much of physical activity must one do apart from Yoga to stay fit everyday?
  1. 20-30 minutes
  2. 30-45 minutes
  3. 60-80 minutes
  4. 60-120 minutes
Answer: 20-30 minutes

2. Which of the following is involved in Respiration of human beings?
  1. Bladder
  2. Lymph nodes
  3. Diaphragm
  4. Muscles of the rib cage
Answer: Muscles of the rib cage

3. How does the functioning of heart and lungs can be improved?
  1. By increasing availability of carbon dioxide
  2. By availability of oxygen
  3. By increasing the availability of oxygen
  4. By availability of oxygen and carbon dioxide
Answer: By increasing the availability of oxygen

4. _______ refers to the process of being safe online.
  1. SSL certification
  2. Cyber safety
  3. Online authenticity verification
  4. Online safety
Answer: Cyber safety

5. Physical Activities mainly prevents us from
  1. Cardiovascular diseases
  2. Diabetes
  3. Arthritis
  4. Alzheimer's
Answer: Arthritis

6. How our constitution ensures developing sensitivity towards differently abled?
  1. By providing right to equity
  2. By providing right to equality
  3. By providing right to live
  4. By providing right to participation
Answer: By providing right to equality

7. Suryanamaskar improves
  1. Blood circulation
  2. Respiration
  3. Sleeping pattern
  4. Mental health
Answer: Blood circulation

8. Which is not considered as an advantage of playing games and sports?
  1. Reduces hypertension
  2. Strengthens heart muscles
  3. Helps in preventing of bone and related disorder
  4. Improves eye vision
Answer: Improves eye vision

9. What are the four main steps that always need to be followed in emergency situations?
  1. Safe, Evaluate, Provide first-aid, Seek help
  2. Safe, Evaluate, Self heal, Seek help
  3. Evaluate, Seek help, Provide first-aid, Self heal
  4. Seek help, Safe, Evaluate, Provide first-aid
Answer: Safe, Evaluate, Provide first-aid, Seek help

10. 'The first aid for Teachers and Students' was developed by?
  1. Ministry of health and family welfare
  2. National Disaster Management Authority
  3. National health authority
  4. New Delhi Municipal Corporation
Answer: National Disaster Management Authority

11. Which of the following sets comes under emotional violence?
  1. Threatening, scaring, marital rape, scaring.
  2. Threatening, abusing, humiliating, scaring.
  3. Marital rape, touching, groping, insulting.
  4. Humiliating, touching, groping, abusing.
Answer: Threatening, abusing, humiliating, scaring.

12. Which one of the following is a helpline for children in distress by the Ministry of Women and Child Development?
  1. CHILDLINE 1908
  2. CHILDLINE 1094
  3. CHILDLINE 1098
  4. CHILDLINE 1999
Answer: CHILDLINE 1098

13. What is violence?
  1. Any emotional harm caused to another person against whom the act is directed.
  2. Any mental and sexual harm caused to another person against whom the act is directed.
  3. Any physical harm caused to another person against whom the act is directed.
  4. Any physical, emotional, mental & sexual caused to another person against whom the act is directed.
Answer: Any physical, emotional, mental & sexual caused to another person against whom the act is directed.

14. The four major sources of media are:
  1. Television, Radio, Newspaper, Internet.
  2. News media, Mass media, Social media, Print media.
  3. Newspapers, Magazines, Advertisements, Television.
  4. Online media, Offline media, partially online media, Mobile applications.
Answer: Television, Radio, Newspaper, Internet.

15. What does 'VLCPC' stand for?
  1. Village level child protection committees
  2. Village level child protection communities
  3. Village level child protection cabinets
  4. Village local child protection communities
Answer: Village level child protection committees

16. _______ is a relatively new media platform that has revolutionized our worlds.
  1. Social Media Marketing Platform
  2. Social Media
  3. Display Marketing platform
  4. Internet
Answer: Internet

17. How much should a person at least play any game per day after warming up to stay fit?
  1. 15 minutes
  2. 30 minutes
  3. 60 minutes
  4. 80 minutes
Answer: 30 minutes

18. HIV is transmitted through which of the following set of activities:
  1. Blood donation, shaking hands, hugging.
  2. Hugging, blood donation, eating from the same utensils.
  3. Hugging, eating from the same utensils, sharing a toilet.
  4. Unsafe sex with a HIV positive person, infected needle, infected blood.
Answer: Unsafe sex with a HIV positive person, infected needle, infected blood.

19. What are various modes of transmission of communicable diseases?
  1. Contact with soil
  2. Direct transmission, Indirect transmission
  3. Direct transmission, Droplet infection, Contact with soil
  4. Droplet infection
Answer: Direct transmission, Droplet infection, Contact with soil

20. How can a positive attitude be developed towards healthy relationships in adolescence?
  1. Talking to them and Understand their concerns.
  2. Neglecting them.
  3. Oblige them to follow our footsteps.
  4. Blaming them for unwanted consequences.
Answer: Talking to them and Understand their concerns.

21. What are the factors influencing growth and development in adolescence?
  1. Heredity and Environment
  2. Psychosocial and cultural factors
  3. Biological, Psychosocial, Cultural, Socio-economic factors
  4. Economic background of families
Answer: Biological, Psychosocial, Cultural, Socio-economic factors

22. What does 'POCSO' act stand for?
  1. Protection of children from sexual offense act.
  2. Protection of Children from sexual oppression act.
  3. Protection of child against sexual oppression act.
  4. Protection of child against sexual offences act.
Answer: Protection of children from sexual offense act.

23. What is the age group of adolescents?
  1. 10-19 years
  2. 11-21 years
  3. 10-18 years
  4. 11-20 years
Answer: 10-19 years

24. What is the chain of 5 F's that can cause infection?
  1. food, fingers, flies, faeces, fields
  2. faeces, fluid, fingers, flies, fields
  3. fluid, fingers, flies, fields, fruits
  4. food, fruits, flies, fingers, fields
Answer: faeces, fluid, fingers, flies, fields

25. What measures can be taken by a person to remain in good health?
  1. Taking a safe and healthy balanced diet.
  2. Maintaining personal & food hygiene and sanitation.
  3. Taking a balanced diet and maintaining good eating habits, personal & food hygiene and sanitation around us.
  4. Having good eating habits along with a healthy balanced diet.
Answer: Taking a balanced diet and maintaining good eating habits, personal & food hygiene and sanitation around us.

26. How can good care of children's overall health be ensured?
  1. Practice hand washing and cover their mouth.
  2. Taking adequate diet, personal hygiene and sanitation.
  3. Practice hand washing, cover mouth and nose while sneezing, eat healthy, get good sleep & rest.
  4. Personal hygiene and sanitation, eat healthy, get good sleep.
Answer: Practice hand washing, cover mouth and nose while sneezing, eat healthy, get good sleep & rest.

27. How does food ensure the proper nutrition and function of our body?
  1. By building muscles and helping protect the body.
  2. Through a balanced diet.
  3. By storing energy, it helps fight diseases and protect the body.
  4. By building muscles, protecting the body, helping to fight against diseases, storing energy and a balanced diet.
Answer: By building muscles, protecting the body, helping to fight against diseases, storing energy and a balanced diet.

28. Which of the following helps us in realising our true self?
  1. Yama
  2. Asana
  3. Pranayama
  4. Pranayama and Dhyana
Answer: Pranayama and Dhyana

29. Which two principles are considered as the universal codes of conduct?
  1. Pranayama, and bandha
  2. Dharana, dhyana
  3. Pratyahara, asana
  4. Yama and Niyama
Answer: Yama and Niyama

30. Which of the following yoga practices helps in Emotional management?
  1. Asana, pranayama, and bandha
  2. Asana, pranayama, dharana, dhyana
  3. Yama and niyama
  4. Yama, niyama, asana, pranayama, pratyahara
Answer: Yama, niyama, asana, pranayama, pratyahara

31. Which Asan works for increasing height
  1. Vrikshasana
  2. Katichakrasana
  3. Makarasana
  4. Ardha Matsyendrasana
Answer: Vrikshasana

32. Ahinsa is one of the principle of
  1. Niyama
  2. Yama
  3. Asana
  4. Pratyahara
Answer: Yama

33. Anaerobic Exercise is a
  1. High intensity activity for a short period of time
  2. Low intensity activity for a short period of time
  3. High intensity activity for a long period of time
  4. Low intensity activity for a long period of time
Answer: High intensity activity for a short period of time

34. Which one is a Cardiovascular disease?
  1. Sickle cell Anaemia
  2. Cystic fibrosis
  3. Carcinoid Syndrome
  4. Marfan Syndrome
Answer: Marfan Syndrome

35. Health related fitness do not include ____
  1. Muscular Endurance
  2. Balance
  3. Flexibility
  4. Cardiovascular fitness
Answer: Balance

36. What are various issues and concerns related to adolescence?
  1. Growth and Development, Aggression, Self-pity, Peer pressure
  2. Growth and Development, Self-esteem and Self-concept, Anxiety and Depression, Nutritional needs and any kind of harassment
  3. Self-esteem, Self-concept, Anxiety, Depression, Nutritional needs
  4. Body shaming, Academic stress, Relationship stress, Inadequate intake (eating disorders)
Answer: Growth and Development, Self-esteem and Self-concept, Anxiety and Depression, Nutritional needs and any kind of harassment

37. Daily requirement of physical activities includes at least
  1. An hour
  2. 10 minutes
  3. 30- 40 minutes
  4. Less than 10 minutes
Answer: 30- 40 minutes

38. What does HIV stand for?
  1. Human intestinal deficiency virus
  2. Human Immunodeficiency Virus
  3. Human Iodine deficiency Virus
  4. Human Immunity infection virus
Answer: Human Immunodeficiency Virus

39. Which one of the following is a permanent change in the body that does not occur due to regular physical exercise?
  1. Increase in the size of the heart.
  2. Increase in the number of capillaries.
  3. Increase in the blood cells.
  4. Increase in the abdominal size.
Answer: Increase in the abdominal size.

40. Which of the following things should be avoided in case of an emergency?
  1. Try to protect an ill or sick person from heat or cold.
  2. Give them something to eat or drink to avoid discomfort due to hunger or thirst.
  3. Try to find out what happened; ask, shout to call the sick person.
  4. Caring for the bleeding, it may be serious.
Answer: Give them something to eat or drink to avoid discomfort due to hunger or thirst.

Thank You for visiting this blog. If you have unique question or need answer of any other question for diksha quiz then let me know in the comment section or you can send me through email. I will try my level best to find the correct answer. Email information provided on the Contact Us page
Next Post Previous Post
No Comment
Add Comment
comment url