Nishtha 2.0 Module 12: Toy Based Pedagogy - Quiz Answer Key (40 MCQ SOLVED)

In this article, you will get to know 40 answers to the assessment quizzes of Nishtha 2.0 Module 12: Toy Based Pedagogy. This post contains questions with each option including answers to clarify the concept of the above-mentioned Nishtha 2.0 (Sec) Module. Also, stay with us to get answers to all the assessment quizzes because I'm going to provide you answers to every assessment quiz as and when they are available in the Diksha module.

Nishtha 2.0 Module 12: Toy Based Pedagogy - Quiz Answer Key (40 MCQ SOLVED)

Assessment Quiz MCQs

1. 'Toys and games as an integral part of the learning process will surely spark and gear up the process of cognitive, psychomotor and emotional development of every learner.'
  1. Not at all
  2. Yes, always
  3. In certain situations only
  4. With certain age group only
Answer: Yes, always

2. 'Indigenous toys and games can play a major role in developing the cultural understanding and cultural expression among students of the secondary stage.'
  1. No, this is false
  2. Yes, always
  3. In selected situations only
  4. In some subjects only
Answer: Yes, always

3. Which of the following does not come under Toy Pedagogy?
  1. Games
  2. Robots
  3. Vocal Music
  4. Handmade Toys
Answer: Vocal Music

4. What are the possible uses of the toys created and used in the classroom?
  1. Keep it in a storeroom
  2. As showpieces in principals' office
  3. Give them away to teachers and students as gifts
  4. Create a toy bank for easy access and future use
Answer: Create a toy bank for easy access and future use

5. What is Toy Based Pedagogy?
  1. A subject in itself
  2. Promotes games as a subject
  3. Promotes sports as a subject
  4. Learning 'through toys and games'
Answer: Learning 'through toys and games'

6. Toy pedagogy is a teaching-learning approach based on:
  1. learning through music only
  2. learning with a unique art form
  3. learning through toys and games
  4. learning with modern tech-games only
Answer: learning through toys and games

7. 'The inclusion of indigenous toys and games in the teaching-learning process can help students connect with their cultural roots.'
  1. Not at all
  2. Yes, always
  3. In certain situations only
  4. With certain age group only
Answer: Yes, always

8. Which of the following does not come under the traditional toy category?
  1. Kites
  2. Drones
  3. Lattoo
  4. Firni the pinwheel
Answer: Drones

9. Which of the following cannot be done under toy pedagogy?
  1. Only teachers will make toys
  2. Can use available indigenous toys
  3. Can visit places like Doll Museum
  4. Can create their own toys in the class
Answer: Only teachers will make toys

10. How does toy pedagogy support the growth and development of a learner?
  1. Helps in physical growth only
  2. It helps them get better marks
  3. It fosters critical thinking only
  4. It helps in developing cognitive, psychomotor, and affective domains simultaneously
Answer: It helps in developing cognitive, psychomotor, and affective domains simultaneously

11. Toy pedagogy can be used by:
  1. Every teacher
  2. Art teachers only
  3. Sports teachers only
  4. Science teachers only
Answer: Every teacher

12. While engaging with toys, the learner doesn't go through:
  1. Rote learning
  2. Thinking and imagining
  3. Exploring and experimenting
  4. Verifying and Applying knowledge
Answer: Rote learning

13. Can toys be helpful in creating inclusive classrooms?
  1. Toys do not promote inclusivity
  2. Toys are helpful for gifted students only
  3. Toys are useful only for special needs students
  4. Toys are useful tools for the inclusive classroom
Answer: Toys are useful tools for the inclusive classroom

14. 'A toy can be a three-dimensional tangible object (natural or made) which can engage a child in constructive play'
  1. Not at all
  2. Yes, always
  3. Valid in certain situations only
  4. Valid to some toys only
Answer: Yes, always

15. The skill of creating toys and games will not help students of the secondary stage in;
  1. handling tools
  2. selling handmade toys
  3. making and managing tools
  4. gaining knowledge and skills to use regional resources
Answer: selling handmade toys

16. Which of the following cannot be used as toys?
  1. Books
  2. Puzzles
  3. Board Games
  4. Online Toys - Mobile
Answer: Books

17. Toy pedagogy should be promoted in the classroom because it;
  1. Helps in the beautification of the school
  2. Improves percentage of the academic results
  3. Helps teacher in creating new toys for the school
  4. Fulfills pedagogical needs of competency-based learning
Answer: Fulfills pedagogical needs of competency-based learning

18. Does toy pedagogy mean we have to create new toys for each learning experience?
  1. Sometimes only
  2. Only in certain subjects
  3. Yes, always
  4. Use available toys
Answer: Sometimes only

19. Which of the following methods do not fit in toy pedagogy?
  1. Use of brain-storming sessions
  2. Hands-on experience and its presentation
  3. Memorizing the textbook content for doing better in exams
  4. Use of toys for ice-breaking activities at appropriate intervals
Answer: Memorizing the textbook content for doing better in exams

20. Which of the following is not an Indigenous Toys/ Games?
  1. Kites
  2. Top or lattu
  3. Digital Mazes
  4. Snake and Ladder
Answer: Digital Mazes

21. Which of the following is false about 'Traditional Indian toys and games'?
  1. They are eco friendly
  2. Toys are created by scientists only
  3. Prepare the children for the future role
  4. Toys took their inspiration from nature
Answer: Toys are created by scientists only

22. Which of the following is not fulfilled by toy pedagogy?
  1. Students become experts in creating toys
  2. Creativity and critical thinking are promoted
  3. Students are introduced to different toys and games
  4. Opportunities to understand and explore indigenous toys are given
Answer: Students become experts in creating toys

23. The use of toys and games is not an efficient tool in developing the following skills;
  1. Reading
  2. Creativity and Imagination
  3. Communication and Adaptability
  4. Critical Thinking and Problem Solving
Answer: Reading

24. Toy pedagogy can be effective in teaching and learning of;
  1. All subjects
  2. Languages only
  3. Mathematics only
  4. Science and Social Science only
Answer: All subjects

25. Can toys be integrated with all subjects at the secondary level?
  1. With Science only
  2. Cannot be integrated at all
  3. Can be integrated with all subjects
  4. Only with social sciences and languages
Answer: Can be integrated with all subjects

26. Dolls and stuffed animal toys can be used for teaching and learning;
  1. Languages only
  2. In all the subjects
  3. Social sciences only
  4. Science concepts only
Answer: In all the subjects

27. Which of the following is a traditional Indian Toy?
  1. Robots
  2. Magic Cards
  3. Mobile/ Web apps
  4. Electronic Games
Answer: Magic Cards

28. Can toy pedagogy be used to develop 21st-century skills in students?
  1. No, not at all
  2. Only for few skills
  3. Yes, it can be used
  4. Only in a few situations
Answer: Yes, it can be used

29. The 'Kandhei Jatra' or Toy Fair, a traditional festival is celebrated every year in;
  1. Bihar
  2. Odisha
  3. Gujarat
  4. West Bengal
Answer: Odisha

30. In the Toy pedagogy, 'Toy' has been referred as;
  1. Pedagogical tool
  2. Examination method
  3. Tool for assessment
  4. Teaching learning aid at ECCE level only
Answer: Pedagogical tool

31. How does integrating toy pedagogy benefit students in the learning process?
  1. Decreases engagement
  2. Helps recognize new skills
  3. Develops fear towards the subject
  4. Does not provide ample time to complete allotted tasks
Answer: Helps recognize new skills

32. 'Toy pedagogy promotes an interdisciplinary approach':
  1. No, it does not
  2. Yes, it always does
  3. Only in selected topics
  4. In certain situations only
Answer: Yes, it always does

33. Which of the following is essential for implementing Toy Pedagogy?
  1. A dedicated toy room
  2. Professional toy creators
  3. Capacity building of teachers on Toy Pedagogy
  4. Quality materials and equipment for making toys
Answer: Capacity building of teachers on Toy Pedagogy

34. Using toy pedagogy does not promote:
  1. Experiential learning
  2. Competency-based learning
  3. Interdisciplinary connections
  4. Accurate memorization of content
Answer: Accurate memorization of content

35. Which of the following does not help in the promotion of toy pedagogy in school?
  1. Organise toy fairs
  2. Use chalk and talk method
  3. Creating a toy room in the school campus
  4. Inviting artisans and craftsmen to create toys
Answer: Use chalk and talk method

36. What of the following material was used to make toys during the ancient period?
  1. Wood
  2. Glass
  3. Fibre
  4. Plastic
Answer: Wood

37. Toy pedagogy cannot help in;
  1. Increasing student engagement
  2. Incorporating interdisciplinary approach
  3. Memorization of correct answers
  4. Building critical thinking and problem-solving skills
Answer: Memorization of correct answers

38. Which of the following is not a basic principle of toy pedagogy?
  1. Learning is inclusive
  2. Learning is experiential
  3. Learning is teacher-centric
  4. Learning is trans-disciplinary
Answer: Learning is teacher-centric

39. Does toy pedagogy promote exposure to traditional toys only?
  1. Traditional games only
  2. Technology-based toys only
  3. It promotes all types of toys
  4. Yes, it promotes traditional toys only
Answer: It promotes all types of toys

40. Which of the following does not come under toy pedagogy?
  1. Writing Poetry
  2. Interdisciplinary projects
  3. Experimentation to create new toys
  4. Using indigenous toys to teach concepts
Answer: Writing Poetry

Thank You for visiting this blog. If you have unique question or need answer of any other question for diksha quiz then let me know in the comment section or you can send me through email. I will try my level best to find the correct answer. Email information provided on the Contact Us page
Next Post Previous Post
No Comment
Add Comment
comment url