Nishtha 3.0 Module 5: Understanding ‘Vidya Pravesh’ and ‘Balvatika’ - Quiz Answer Key (40 MCQ SOLVED)

In this article, you will get to know 40 answers to the assessment quizzes of Nishtha 3.0 Module 5: Understanding ‘Vidya Pravesh’ and ‘Balvatika’. This post contains questions with each option including answers to clarify the concept of the above-mentioned Nishtha 3.0 (FLN) Module. Also, stay with us to get answers to all the assessment quizzes because I'm going to provide you answers to every assessment quiz as and when they are available in the Diksha module.

Nishtha 3.0 Module 5: Understanding ‘Vidya Pravesh’ and ‘Balvatika’ - Quiz Answer Key (40 MCQ SOLVED)

Assessment Quiz MCQs

1. How many developmental goals are covered in the development of Vidya Pravesh and Balvatika?
  1. 1 developmental goal
  2. 2 developmental goals
  3. 3 developmental goals
  4. 4 developmental goals
Answer: 3 developmental goals

2. As per the NEP-2020, the learning crisis points out which two aspects?
  1. Fundamental literacy and numeracy
  2. Foundational literacy and numeracy
  3. Health and wellbeing, and numeracy
  4. Foundational numeracy and environment awareness
Answer: Foundational literacy and numeracy

3. The activities and worksheets or the learning experiences suggested in Vidya Pravesh and Balvatika should be based on _______.
  1. Themes
  2. Concepts
  3. Competencies
  4. Competencies and concepts
Answer: Competencies and concepts

4. What is the purpose of transition activities?
  1. Help children move from home to the school
  2. Help children move from one toy to the another
  3. Help children move from one playmate to another
  4. Help children move from one activity to the another
Answer: Help children move from one activity to the another

5. What kind of material is suggested in Vidya Pravesh and Balvatika?
  1. Wooden material
  2. Commercial material
  3. Children made material
  4. Indigenous/locally, low-cost or no-cost material
Answer: Indigenous/locally, low-cost or no-cost material

6. What term is used for preschool III in NEP-2020?
  1. Balbadi
  2. Balvikas
  3. Anganwadi
  4. Balvatika
Answer: Balvatika

7. What is the duration for the implementation of Vidya Pravesh in weeks?
  1. 6 weeks
  2. 12 weeks
  3. 16 weeks
  4. 24 weeks
Answer: 12 weeks

8. What is the correct example of balance in activities?
  1. Greet and meet activities
  2. Literacy and numeracy activities
  3. Outdoor and gross motor activities
  4. Teacher-initiated and child-initiated activities
Answer: Teacher-initiated and child-initiated activities

9. What is meant by DIY?
  1. Do It Yourself
  2. Do It Yesterday
  3. Dance, Illustrate and be Youthful
  4. Design and Illustration by Yourself
Answer: Do It Yourself

10. Which document is mentioned as level-3 in the FLN Mission Guidelines?
  1. Balvatika
  2. Vidya Pravesh
  3. National Educational Policy-2020
  4. The Preschool Curriculum
Answer: Balvatika

11. The main purpose of the activity/interest areas is to give children opportunity for _______.
  1. Rest
  2. Standing
  3. Sitting
  4. Free play
Answer: Free play

12. The NEP-2020 talks about what kind of intervention to be given in the early grades?
  1. Assessment-based
  2. Theme-based
  3. Home-based
  4. Lay-based, enquiry based, age and developmentally appropriate
Answer: Lay-based, enquiry based, age and developmentally appropriate

13. What kind of freedom is given to the teachers with respect to the activities, worksheets and illustrations?
  1. Not to use them
  2. Modify or contextualise them
  3. Let children and parents develop them
  4. Make the worksheets colourful for children
Answer: Modify or contextualise them

14. Foundational stage as given in NEP-2020 covers the age group of _______.
  1. 2 to 8 years
  2. 3 to 8 years
  3. 4 to 8 years
  4. 6 to 8 years
Answer: 3 to 8 years

15. Which components represent language and literacy in its complete form?
  1. Oral, writing, and story
  2. Oral, reading, and story
  3. Oral, reading, and writing
  4. Reading, story, and writing
Answer: Oral, reading, and writing

16. What is the correct example of phonological awareness?
  1. Identification of rhyming words
  2. Flipping pages of a book from front-to-back
  3. Awareness of punctuation marks, logos and labels
  4. Identification of book's title, author, illustrator, front page
Answer: Identification of rhyming words

17. What is the specific purpose of Vidya Pravesh and Balvatika?
  1. Provide learning environment to the children
  2. Ensure smooth transition of children to the preschools
  3. Ensure smooth transition of children to the primary grades
  4. Provide developmentally appropriate material to the children
Answer: Ensure smooth transition of children to the primary grades

18. For how many terms are the assessment schedules suggested for the assessment and recording of children's progress?
  1. One
  2. Two
  3. Three
  4. Four
Answer: Three

19. What process of assessment is suggested in Vidya Pravesh and Balvatika?
  1. Test
  2. Summative
  3. Observation
  4. Continuous and multi-dimensional
Answer: Continuous and multi-dimensional

20. What is meant by the weekly schedule?
  1. Designing lesson plan for a week
  2. Listing of activities to be conducted for a week
  3. Day-wise scheduling of activities to be conducted for a week
  4. Number of weeks for which the programme has to be implemented
Answer: Day-wise scheduling of activities to be conducted for a week

21. What are the competencies and concepts covered under the developmental goal 1?
  1. Pro-social behaviour, number sense, reading with comprehension
  2. Talking and listening, reading with comprehension, writing with a purpose
  3. Sensory development, cognitive skills, concept formation, and number sense
  4. Self-concept, pro-social behaviour, health, nutrition, hygienic practices, self- protection, motor skills
Answer: Self-concept, pro-social behaviour, health, nutrition, hygienic practices, self- protection, motor skills

22. Vidya Pravesh is meant for the children of what stage of schooling?
  1. Children in preschool
  2. Children entering Grade I
  3. Children completing Grade I
  4. Children entering Grade III
Answer: Children entering Grade I

23. Among the following, which activities come under the daily/routine activities as per the weekly schedule?
  1. PTM
  2. Bal mela
  3. Cultural programme
  4. Greet and meet, circle time and free expression
Answer: Greet and meet, circle time and free expression

24. What is the duration for the implementation of Balvatika?
  1. 1 year
  2. 2 years
  3. 3 years
  4. 4 years
Answer: 1 year

25. The activities and worksheets or the learning experiences for Vidya Pravesh and Balvatika should be developed around _______.
  1. Two developmental goals
  2. All three developmental goals
  3. Developmental goal 1
  4. Developmental goal 2 and 3
Answer: All three developmental goals

26. At which stage of life is the brain development rapid?
  1. Adulthood
  2. Adolescence stage
  3. Late childhood stage
  4. Early childhood stage
Answer: Early childhood stage

27. What is the focus of Vidya Pravesh and Balvatika?
  1. Develop the concepts to support learning at the preparatory stage
  2. Develop the competencies and concepts to support learning at the home
  3. Develop the competencies to support learning at the preparatory stage
  4. Develop the competencies and concepts to support learning at the preparatory stage
Answer: Develop the competencies and concepts to support learning at the preparatory stage

28. What is the full form of FLN Mission?
  1. Fundamental Literacy and Numeracy Mission
  2. Foundational Literacy and Numeracy Mission
  3. Foundational Language and Numeracy Mission
  4. Foundational Learning of Numeracy Mission
Answer: Foundational Literacy and Numeracy Mission

29. Balvatika is meant for the children of what stage of schooling?
  1. Children in preschool I
  2. Children entering Grade I
  3. Children in preschool II
  4. Children in preschool III
Answer: Children in preschool III

30. Learning crisis among children of what stage of schooling is mentioned in NEP-2020?
  1. Preschools
  2. Primary schools
  3. Secondary schools
  4. Preschool and primary schools
Answer: Primary schools

31. What is the age for preschool III?
  1. 3+
  2. 4+
  3. 5+
  4. 6+
Answer: 5+

32. NEP-2020 advocates that learning of children should be in continuum from _______.
  1. Home to preschools
  2. Home to early primary grades
  3. Preschool to the early primary grades
  4. Early primary grades to primary grades
Answer: Preschool to the early primary grades

33. What language should be preferred as a medium of instruction?
  1. Hindi
  2. English
  3. Any language
  4. Mother tongue or the language familiar to most children
Answer: Mother tongue or the language familiar to most children

34. What is a teacher expected to do in case there is more than one language as mother tongue/home language?
  1. Use the language of instruction
  2. Use the language the teacher knows
  3. Allow the languages maximum children know
  4. Allow as many languages as are in the classroom to be used for expression
Answer: Allow as many languages as are in the classroom to be used for expression

35. How will continuous assessment given in Vidya Pravesh and Balvatika help teachers?
  1. Decide who has performed best
  2. Prepare final result of each child
  3. Complete one stage of education/learning
  4. Adapt and modify teaching-learning strategies, play material, activity areas
Answer: Adapt and modify teaching-learning strategies, play material, activity areas

36. What is a portfolio?
  1. Collection of toys and learning material
  2. Record of punctuality of each child to the school
  3. Collection of concrete work sample of each child
  4. Record of personal profile of each child such as admission, health, etc.
Answer: Collection of concrete work sample of each child

37. What is the daily duration (in hours) for the implementation of Vidya Pravesh and Balvatika?
  1. Two hours per day
  2. Three hours per day
  3. Four hours per day
  4. Six hours per day
Answer: Four hours per day

38. Which of the following document is part of the FLN Mission?
  1. Vidya Pravesh
  2. The Preschool Curriculum
  3. National Educational Policy-2020
  4. Guidelines for preschool education
Answer: Vidya Pravesh

39. When should the worksheets be given to the children?
  1. Whenever children want
  2. At the beginning of the activities
  3. Before children have sufficient opportunities to play with concrete objects or toys and play-based activities
  4. After children have sufficient opportunities to play with concrete objects or toys and play-based activities
Answer: After children have sufficient opportunities to play with concrete objects or toys and play-based activities

40. What is free play?
  1. Teacher-initiated large group
  2. Child-initiated small group activity
  3. Child-initiated large group activity
  4. Teacher-initiated small group activity
Answer: Child-initiated small group activity

Thank You for visiting this blog. If you have unique question or need answer of any other question for diksha quiz then let me know in the comment section or you can send me through email. I will try my level best to find the correct answer. Email information provided on the Contact Us page
Next Post Previous Post
No Comment
Add Comment
comment url