Nishtha 3.0 Module 4: Involvement of Parents and Communities for FLN - Quiz Answer Key (40 MCQ SOLVED)
In this article, you will get to know 40 answers to the assessment quizzes of Nishtha 3.0 Module 4: Involvement of Parents and Communities for FLN. This post contains questions with each option including answers to clarify the concept of the above-mentioned Nishtha 3.0 (FLN) Module. Also, stay with us to get answers to all the assessment quizzes because I'm going to provide you answers to every assessment quiz as and when they are available in the Diksha module.
Assessment Quiz MCQs
1. Why is support from parents required at the foundational stage for enhancing FLN skills?- Teachers get confidence if children are studying at home
- Parents feel satisfied to teach their children
- Children are young and they obey their parents
- Support from home is crucial as children spend out of school time at home
Answer: Support from home is crucial as children spend out of school time at home
2. Involving parents in the education of their child will ________.- Be one important element in the learning and growth of children
- Mend the communication gap between administrators and teachers
- Make up for an inadequate reading programme
- Compensate for low-quality teaching
Answer: Be one important element in the learning and growth of children
3. Asking parents/community to collect and bring in ‘trashables' and recycled materials will help to ________.- Create relevant, safe, creative toys/games for FLN activities
- Understand the importance of waste materials
- Enhance children's growth in FLN activities
- Support the children's learning
Answer: Create relevant, safe, creative toys/games for FLN activities
4. Demonstrating and doing together art activities with locally available no cost material at home is a/an ________.- Engaging activity
- Involving activity
- Rotating activity
- Creative activity
Answer: Engaging activity
5. There are many ways to develop stronger bond between schools and families. Which of the following is most required for this purpose?
- Teachers send only good reports of children to their parents
- Awards are given to parents if they have good relation with the teacher
- Parents make good dishes and share with the teachers
- There is a continuous communication between both on all the aspects of children's learning and development
Answer: There is a continuous communication between both on all the aspects of children's learning and development
6. Which of the following methods should be used to educate parents to support children's learning?
- Asking them to seek guidance from community leaders
- Keeping formal and informal interactions open to the convenience of parents
- Asking them to read the newspaper daily
- Asking them to stay in touch with other parents
Answer: Keeping formal and informal interactions open to the convenience of parents
7. Which of the following activities can parents do to enhance children's story awareness?
- Read aloud
- Interacting with them
- Singing songs
- Selecting stories
Answer: Read aloud
8. The FLN can be enhanced by ________.- Appointing more teachers
- Increasing school hours
- Involving and educating parents in FLN activities
- Giving homework to children
Answer: Involving and educating parents in FLN activities
9. What is important for families to know if they want to support their learning in FLN?
- Textbook content
- Learning outcomes for every stage
- Development of worksheets
- Homework given to children
Answer: Learning outcomes for every stage
10. Communities and parents should be made aware of the learning levels of children to ________.- Critically analyse the work of teachers
- Achieve better learning outcomes
- Become partners with schools
- Act as volunteer to support school
Answer: Achieve better learning outcomes
11. Teacher is following a good communication practice if the teacher ________.- Acknowledges the note from the parent and does not facilitate further communication
- Talks to and communicates to selected parents
- Acknowledges the note from the parent but blocks further communication
- Acknowledges the note from the parent and adds own comments to facilitate further communication
Answer: Acknowledges the note from the parent and adds own comments to facilitate further communication
12. How can the parents/guardians be assisted in providing home schooling to children with disabilities?
- Special teacher takes care of the children at home
- Appointment of special educators
- Resource centres working in conjunction with special educators for home schooling
- No need of any assistance as the parents are already capable
Answer: Resource centres working in conjunction with special educators for home schooling
13. During a PTM, when the teacher talks about the child's holding the book upside down, the teacher is talking to parents about a child's progress in ________.- Book handling and foundational numeracy
- Book handling and foundational literacy
- Book handling and critical thinking skills
- Book handling and creative skills
Answer: Book handling and foundational literacy
14. Parents individually or as a group can set up appropriate activities contextual to a ________.- School surroundings and experiences
- Child and village surroundings
- Child's surroundings and experiences
- Neighbourhood surroundings and experiences
Answer: Child's surroundings and experiences
15. What are the modes to organise advocacy programmes for the community?
- Movie show
- Dance
- Get together
- Media-resources, folk songs, street plays, puppet shows
Answer: Media-resources, folk songs, street plays, puppet shows
16. Parents' involvement is critical at the foundational stage and it comprises of children in the age group of ________.- 3 to 8 years
- 4 to 8 years
- 5 to 9 years
- 3 to 6 years
Answer: 3 to 8 years
17. Which of the following is a reason for low response of parents and community in FLN?
- Lack of communication skills and methods on both the sides
- Lack of assembly hall at the school
- Lack of funds or donation by the parents/community
- Lack of appropriate toys for FLN
Answer: Lack of communication skills and methods on both the sides
18. Lack of communication skills and methods on both the sides, parents and school, is one of the major reasons for ________.- Low response of Sarpanch
- Low response of parents and community
- Low response of mahila mandal
- Low response of support staff
Answer: Low response of parents and community
19. The Lakshya or the Targets for Foundational Literacy and Numeracy have been stated in four areas ________.- Oral language, Speaking, Writing and Numeracy
- Oral language, Reading, Writing and Numeracy
- Oral language, Drawing, Writing and Numeracy
- Oral language, Listening, Writing and Numeracy
Answer: Oral language, Reading, Writing and Numeracy
20. Parents can sing along with their children (to promote Foundational Literacy) and encourage them to identify the ________.- Rhyming words in a poem/song
- Number of paragraph in a poem
- Number of pages
- Printed words
Answer: Rhyming words in a poem/song
21. What is the primary reason to advocate for collaboration between schools and families?
- So that parents keep a watch on teachers' attendance
- Such collaboration facilitates children's learning at school and home
- So that teachers also perform their jobs more meticulously under threat of supervision by parents
- To stop corruption in the schools
Answer: Such collaboration facilitates children's learning at school and home
22. What is the main reason for divide between parents' expectations and their actual support for the education of children?
- Parents are not willing
- Parents and teachers are not properly oriented on the development of meaningful partnerships
- Teachers don't want any suggestions from parents
- Children are confused between home and school
Answer: Parents and teachers are not properly oriented on the development of meaningful partnerships
23. When parents involve children in making low cost toys, it helps in the development of ________.- Not only creative skills but children also get a sense of family feeling
- Not only creative skills but children also get a chance to talk to their parents
- Not only creative skills but children also get a chance to be with their parents
- Not only creative skills but children also get a sense of proportions and background on spatial and shape concepts
Answer: Not only creative skills but children also get a sense of proportions and background on spatial and shape concepts
24. Parents should be made aware of the learning outcomes identified for ________.- Balvatika
- Class II and III
- Balvatika and Class I
- Different class levels
Answer: Different class levels
25. Which of the following is a good practice by the teacher to send regular updates to parents?
- Diary note
- Tell verbally to a child
- Pin up the note on the child's uniform
- Loose circulars kept in the child's bag
Answer: Diary note
26. Which of the following is correct for motivating children towards Foundational Literacy at home?
- Shared reading
- Collage making
- Group gossiping
- Counting and placing the spoons
Answer: Shared reading
27. Parents can find locally available toys and materials, which are not harmful for their child and ________.- Force them to learn using toys
- Make them learn only through the toys
- Make them learn in a rote learning way
- Make them learn in their own exploratory way
Answer: Make them learn in their own exploratory way
28. Making Home Environment Print Rich helps parents and families in strengthening the child's
- Writing skills
- Exploration skills
- Foundational literacy skills
- Physical fitness and motor skills
Answer: Foundational literacy skills
29. Regular sustained communication with parents and motivating them is important to ________.- Involve parents and families for SMC
- Involve parents and families for FLN
- Involve parents and families for school fair
- Involve parents and families for cultural programme of the school
Answer: Involve parents and families for FLN
30. The stimulating learning environment at home can be created by providing ________.- Creating a manipulative area
- Lots of toys to stimulate thinking
- Regular observing children's play and work
- Magazines, story books, toys, manipulatives and rich interaction
Answer: Magazines, story books, toys, manipulatives and rich interaction
31. Creating a FLN resource center in the classroom/school for the parents/families will help parents to ________.- Build a bonding with school
- Visit school often and meet teacher on a regular basis
- Develop interest in books/reading materials, resources
- Borrow relevant books/materials to support children's learning
Answer: Borrow relevant books/materials to support children's learning
32. Which of the following activity has been suggested in the mission guidelines for engaging parents?
- Sharing of school budget
- Sharing of health records
- Sharing of teacher attendance
- Sharing of assessment results
Answer: Sharing of assessment results
33. Which of the following is not an activity to promote Foundational Numeracy by the parents at home?
- Tracing along the letter
- Counting spoons and bowls
- Observing numerals in a newspaper
- Writing numbers using the number stencil
Answer: Tracing along the letter
34. Foundational language and literacy skills relate to ________.- Arithmetic score of children
- Children's interest in drawing
- Children's ability to respond quickly
- Children's skills related to language, expression, communication, etc
Answer: Children's skills related to language, expression, communication, etc
35. When schools are friendly and welcoming to family members, it is easier to ________.- Give plenty of home assignments
- Plan a joyful evening with the parents
- Craft successful partnership programmes
- Involve parents in offering donation to the school
Answer: Craft successful partnership programmes
36. Attending PTMs regularly helps parents to know about children's progress in ________.- Foundational Numeracy
- Foundational Literacy
- Environmental studies
- In all developmental areas
Answer: In all developmental areas
37. Parents and community members should be involved in the preschool programme through ________.- Workshops by professionals
- Writing letters and mails only
- Parents Teacher Meetings (PTMs)
- Regular communication, workshops, PTMs and Parents' Conferences
Answer: Regular communication, workshops, PTMs and Parents' Conferences
38. Parents can create print and numeracy rich environment by labeling different parts of the house like ________.- Room, kitchen, school bag, toilet, door, etc.
- Room, kitchen, parts of the body, school bag, etc
- Room, kitchen, door, parts of the body, tiffin box etc
- Room, kitchen, toilet, parts of the body, tiffin box etc
Answer: Room, kitchen, school bag, toilet, door, etc.
39. Providing developmentally appropriate toys/games to children at the foundational stage gives them chances to practice new skills in ______.- Math and literacy
- Sports and fitness
- Music and movement
- Movement, creativity, thinking and interaction
Answer: Movement, creativity, thinking and interaction
40. Why the involvement of community is beneficial for the school and children?
- Community has power
- Teachers feel secure if the community supports
- Community dominates whatever exists in their area
- Community has multiple resources, physical, financial and human which can be helpful for schools and the children
Answer: Community has multiple resources, physical, financial and human which can be helpful for schools and the children
Thank You for visiting this blog. If you have unique question or need answer of any other question for diksha quiz then let me know in the comment section or you can send me through email. I will try my level best to find the correct answer. Email information provided on the Contact Us page
