Nishtha 3.0 Module 3: Understanding Learners: How Children Learn? - Quiz Answer Key (40 MCQ SOLVED)
In this article, you will get to know 40 answers to the assessment quizzes of Nishtha 3.0 Module 3: Understanding Learners: How Children Learn?. This post contains questions with each option including answers to clarify the concept of the above-mentioned Nishtha 3.0 (FLN) Module. Also, stay with us to get answers to all the assessment quizzes because I'm going to provide you answers to every assessment quiz as and when they are available in the Diksha module.
Assessment Quiz MCQs
1. What are the five senses?- See, taste, eat, smell, hear
- See, taste, touch, smell, hear
- See, taste, touch, smell, think
- Speak, taste, touch, smell, hear
Answer: See, taste, touch, smell, hear
2. What should be done when space is less to arrange all activity/interest areas in the classroom at a time?
- Arrange at least four
- Rotate/change every 15 days
- Arrange at least four at a time and rotate/change every 15 days
- Accommodate all of them somehow
Answer: Arrange at least four at a time and rotate/change every 15 days
3. What do we mean by ‘knowing learning styles'?
- School preferences
- Family preferences
- Personal preferences
- Practical preferences
Answer: Personal preferences
4. Grouping preference means
- Interaction in small group only
- Interaction in large group only
- Interaction in large and small group
- Preferred interaction like working alone, with a partner, in a small/large group
Answer: Preferred interaction like working alone, with a partner, in a small/large group
5. What should children do to become active and autonomous learners?
- Be playful
- Go to the school everyday
- Be inquisitive, take initiative, be confident, inventive, and reflective
- Listen to the teachers carefully
Answer: Be inquisitive, take initiative, be confident, inventive, and reflective
6. What is the full form of NCF-2005?
- National Cognitive Framework-2005
- National Classroom Framework-2005
- National Curriculum Framework-2005
- Narrative Curriculum Framework-2005
Answer: National Curriculum Framework-2005
7. What is the term used for ‘hands-on experience'?
- Clay moulding
- Learning by doing
- Eye-hand coordination
- Fine motor activities
Answer: Learning by doing
8. Maximum learning happens when
- Children laugh
- Class attendance is full
- Time schedule is followed
- All senses are involved in learning
Answer: All senses are involved in learning
9. When do children learn better?
- When they reach school on time
- When they engage in hands-on activities
- When they sit and listen to their teachers
- When they share their belongings with each other
Answer: When they engage in hands-on activities
10. What includes potential interest?
- Interest children get rid off
- Interest which children suppress
- Interest to which children may transfer the interest of other children
- Interest to which children have not been exposed and might become strong ones, once exposed
Answer: Interest to which children have not been exposed and might become strong ones, once exposed
11. What should be the role of a teacher in the learning of children?
- Partner
- Monitor
- Caretaker
- Facilitator
Answer: Facilitator
12. When is a positive correlation seen between the current school work and future academic or career goals of children?
- When children are involved in work that they enjoy
- When children complete every day's work on time
- When children are involved in work, which is required to be completed on priority
- When children are involved in the work assigned to them
Answer: When children are involved in work that they enjoy
13. Being reflective helps children
- Show what they have learned
- Become intelligent
- Use their prior experiences in dealing with new situations and experiences
- Get the attention of their teacher
Answer: Use their prior experiences in dealing with new situations and experiences
14. What are the three types of interactions in the classroom?
- Peer interaction, adult interaction, and material interaction
- Self interaction, adult interaction, and material interaction
- Peer interaction, family interaction, and material interaction
- Peer interaction, neighbour interaction, and material interaction
Answer: Peer interaction, adult interaction, and material interaction
15. What are the correct examples of activity/interest areas?
- Hygiene, safety, nutrition
- Animals, plants, bird
- Play, indoor, outdoor
- Art, discovery, block, music
Answer: Art, discovery, block, music
16. Who is the centre of the teaching learning process?
- Children
- Peer group
- School
- Teachers
Answer: Children
17. Children who ask many questions can be
- Inquisitive
- Boring
- Happy
- Irritating
Answer: Inquisitive
18. A child's previous learning experiences are derived from
- Parents attitude
- Everyday experiences they encounter
- Family tradition
- Inheritance
Answer: Everyday experiences they encounter
19. Access to the natural world beyond the classroom and hands-on experience are the examples of boosting what kind of intelligence?
- Analytical intelligence
- Sensory intelligence
- Practical Intelligence
- Creative Intelligence
Answer: Analytical intelligence
20. How many ways are there to predict a child's needs?
- One
- Two
- Three
- Four
Answer: Three
21. What is meant by ‘interaction with adults'?
- Children sit with the parents and teachers
- Parents and teachers get involved and support children's learning
- Adults talk to the children
- Children follow teachers and parents' instructions
Answer: Parents and teachers get involved and support children's learning
22. What are the names of the three ways to predict children's needs?
- Knowing children's friends, knowing preferences, knowing learning styles
- Knowing children's interest, knowing preferences, knowing family background
- Knowing children's interest, knowing preferences, knowing learning styles
- Knowing children's interest, knowing health, knowing learning styles
Answer: Knowing children's interest, knowing preferences, knowing learning styles
23. What is meant by ‘interaction with material'?
- Children buy learning/play material
- Children engage with a range of learning/play material
- Children create stories and poems on learning/play material
- Children have talking toys like talking dolls, etc.
Answer: Children engage with a range of learning/play material
24. What kinds of material are required for the discovery area?
- Doll and comb
- Magnifying glasses and magnets
- Play dough/clay and tambourines
- Interlocking blocks and scarf
Answer: Magnifying glasses and magnets
25. What is the meaning of ‘children learn holistically'?
- Children learn everything
- Children play and enjoy
- Children absorb information from all sources at once
- Children experience things and phenomenon
Answer: Children absorb information from all sources at once
26. How many types of interaction are there in a classroom?
- One
- Two
- Three
- Four
Answer: Three
27. Children with high levels of creative intelligence are _______.- Skilled
- Knowledgeable
- Frequently divergent thinkers
- Good at math
Answer: Frequently divergent thinkers
28. What should a teacher do before the start of the learning experiences?
- Be quite
- Take attendance
- Ask children to be punctual to school
- Discover children's learning needs
Answer: Discover children's learning needs
29. Learning is ________.- Playing
- One way interaction
- An active, collaborative, and social process
- Reading books
Answer: An active, collaborative, and social process
30. What is meant by ‘creative intelligence'?
- Addressing issues and concerns in consensus with others
- Addressing ideas and problems
- Addressing ideas and problems in novel and often unexpected ways
- Addressing ideas and problems in often unexpected ways
Answer: Addressing ideas and problems in novel and often unexpected ways
31. What are the correct examples of learning through art?
- Looking at art form
- Picture clicking
- Picture reading
- Creating body shapes and identifying patterns of movement, etc.
Answer: Creating body shapes and identifying patterns of movement, etc.
32. What leads to a child's different learning styles and the rate of learning?
- Family background
- Peer influence
- Ways to absorb the information, analyse the situation, and make decision
- Socio-economic condition
Answer: Ways to absorb the information, analyse the situation, and make decision
33. What includes pre-existing interest?
- Child has old belief for something
- Child has past experience of something
- Child has a strong interest or passion for something
- Child has a strong interest or passion for sports
Answer: Child has a strong interest or passion for something
34. What influences most children's preferences to learning?
- Peer group and neighbour
- School uniform
- Family and drinking water facility in school
- Brain wiring, history, gender, and personal experiences
Answer: Brain wiring, history, gender, and personal experiences
35. How many senses do we have?
- Three
- Four
- Five
- Seven
Answer: Five
36. Once teachers have discovered children's learning needs, what should they do?
- Make children sit
- Collect the material
- Prepare a weekly schedule
- Tailor the learning plan or the instructional process
Answer: Tailor the learning plan or the instructional process
37. What kinds of interests come under ‘knowing children's interest'?
- Creative interest and potential interest
- Pre-existing interest and sports interest
- Pre-existing interest and past interest
- Pre-existing interest and potential interest
Answer: Pre-existing interest and potential interest
38. What is the main feature of the activity/interest areas to ensure safety of the children?
- Big
- Situated in a corner
- Inaccessible to the children
- Accessible from all sides of the classroom
Answer: Accessible from all sides of the classroom
39. The main purpose of the activity/interest areas is to give children an opportunity to
- Take rest
- Stand for long time
- Play and participate in events of their choice
- Sit quietly
Answer: Play and participate in events of their choice
40. What are the four modes of information?
- Visual, auditory, kinesthetic, and tactual
- Visual, auditory, kinesthetic, and oral
- Visual, writing, kinesthetic, and tactual
- Visual, auditory, reading, and tactual
Answer: Visual, auditory, kinesthetic, and tactual
Thank You for visiting this blog. If you have unique question or need answer of any other question for diksha quiz then let me know in the comment section or you can send me through email. I will try my level best to find the correct answer. Email information provided on the Contact Us page
