Nishtha 3.0 Module 2: Shifting Towards Competency Based Education - Quiz Answer Key (40 MCQ SOLVED)

In this article, you will get to know 40 answers to the assessment quizzes of Nishtha 3.0 Module 2: Shifting Towards Competency Based Education. This post contains questions with each option including answers to clarify the concept of the above-mentioned Nishtha 3.0 (FLN) Module. Also, stay with us to get answers to all the assessment quizzes because I'm going to provide you answers to every assessment quiz as and when they are available in the Diksha module.

Nishtha 3.0 Module 2: Shifting Towards Competency Based Education - Quiz Answer Key (40 MCQ SOLVED)

Assessment Quiz MCQs

1. Lakshya/Targets have been defined to monitor the progress of FLN mission by the
  1. Teachers
  2. Parents
  3. Students
  4. State Functionaries
Answer: State Functionaries

2. A sum total of cognitive elements, functional aspects as well as interpersonal attributes and ethical values is known as
  1. Skill
  2. Attitude
  3. Competency
  4. Learning Outcomes
Answer: Competency

3. The National Council of Educational Research and Training (NCERT) developed 'Learning Outcomes (LOs) at the Elementary Stage' for each class and subject in the year
  1. 2009
  2. 2017
  3. 2019
  4. 2020
Answer: 2017

4. Non-responsive instructions focuses on
  1. Age of the child
  2. Class/grade of the child
  3. Learning levels of children
  4. Completing the syllabus without ascertaining the learning of children
Answer: Completing the syllabus without ascertaining the learning of children

5. In competency based education system, assessment is used
  1. to rank the performance of the students
  2. to categorise students as 'Pass' or 'Fail'
  3. as a guiding tool for students and teachers
  4. to categorise students as winners and losers
Answer: as a guiding tool for students and teachers

6. Expression and management of emotions, and the ability to establish positive and rewarding relationships with others and the ability to explore and engage with the environment is a part of
  1. Aesthetic development
  2. Socio-emotional development
  3. Physical and motor development
  4. Language and literacy development
Answer: Socio-emotional development

7. In a day's schedule, for holistic development of the child the three developmental goals must be addressed in
  1. randomly
  2. hierarchy
  3. isolation
  4. an integrated manner
Answer: an integrated manner

8. In the competency based education model, assessment is done
  1. Annually
  2. Quarterly
  3. Half yearly
  4. Throughout the year
Answer: Throughout the year

9. Children learn to read mechanically through simple decoding, but without much comprehension if there ______ is not ensured
  1. Vocabulary
  2. Print concept
  3. Oral language base
  4. Alphabetic knowledge
Answer: Oral language base

10. Learning Outcomes should be ______.
  1. Generic
  2. Scientific
  3. Textbook based
  4. Observable and measurable
Answer: Observable and measurable

11. It is not a component of nurturing care
  1. Autonomy
  2. Safety and security
  3. Good health and adequate nutrition
  4. Responsive caregiving and opportunities for early learning
Answer: Autonomy

12. The framework for Foundational Literacy and Numeracy has been divided into
  1. Four developmental goals
  2. Five developmental goals
  3. Six developmental goals
  4. Three developmental goals
Answer: Three developmental goals

13. Instruction which does not serve the learning needs of children but focuses on completing the syllabus without monitoring what children are learning is known as
  1. Responsive instruction
  2. Adaptive instruction
  3. Student centric instruction
  4. Non-responsive instruction
Answer: Non-responsive instruction

14. The competency based education (CBE) is based on the idea that learners should be enabled to develop in-depth understanding of concepts and principles so that
  1. they get practical knowledge
  2. they score high marks in the examination
  3. they get theoretical knowledge
  4. they can transfer the knowledge to real life situations
Answer: they can transfer the knowledge to real life situations

15. In Competency Based Education system, learning outcomes for each class are
  1. Variable
  2. Well defined and fixed
  3. Developed by students
  4. Developed by class teacher
Answer: Well defined and fixed

16. Nutrients like vitamin A, iodine, iron and zinc in the diet provide
  1. Immunity
  2. Micronutrients
  3. Macronutrients
  4. Balanced Nutrition
Answer: Micronutrients

17. Protein, fat, and carbohydrates in the diet provide
  1. Immunity
  2. Micronutrients
  3. Macronutrients
  4. Balanced nutrition
Answer: Macronutrients

18. Activities like cutting, pasting, tearing, stringing the beads, fixing the puzzles, playing with blocks, and playing with clay, dough, sand, water lead to
  1. Balance
  2. Stability
  3. Fine muscle development
  4. Large muscle development
Answer: Fine muscle development

19. Activities requiring running, jumping, balancing, cycling should be provided for
  1. Stability
  2. Eye hand coordination
  3. Fine muscle development
  4. Large muscle development
Answer: Large muscle development

20. Early childhood is a critical period of development for learning social and emotional skills, also known as
  1. Mental health
  2. Social health
  3. Physical health
  4. Inter-personal skills
Answer: Mental health

21. Children who maintain good health and wellbeing does not focus on
  1. Language and literacy
  2. Health, hygiene and safety
  3. Socio-emotional development
  4. Physical and motor development
Answer: Language and literacy

22. The guiding points for the teachers and the stakeholders to assess the progress of learning by children are
  1. Skills
  2. Attitude
  3. Competency
  4. Learning Outcomes
Answer: Learning Outcomes

23. Each competency has been given a number/code for
  1. Easy identification and referencing
  2. Arranging the learning outcomes horizontally
  3. Arranging the learning outcomes systematically
  4. Arranging the learning outcomes hierarchically
Answer: Easy identification and referencing

24. Acknowledging the child's capacity to construct knowledge as a natural learner is
  1. Nativist Approach
  2. Naturalist Approach
  3. Behaviourist Approach
  4. Constructivist Approach
Answer: Constructivist Approach

25. Learning Outcomes for a particular class and subject are mapped to the
  1. Chapters
  2. Textbooks
  3. Practicals
  4. Curriculum
Answer: Curriculum

26. The Right of Children to Free and Compulsory Education Act (RTE Act), aims to provide free and compulsory elementary education for children between
  1. 0-8 years of age
  2. 3-6 years of age
  3. 3 -18 years of age
  4. 6- 14 years of age
Answer: 6- 14 years of age

27. The Right of Children to Free and Compulsory Education Act (RTE Act), a landmark legislation which aimed to provide free and compulsory elementary education for children between six and 14 years of age was passed in the year
  1. 1986
  2. 1992
  3. 2009
  4. 2010
Answer: 2009

28. Specific statements that describe exactly what a student will be able to do in some measurable ways are
  1. Skill
  2. Attitude
  3. Competency
  4. Learning Outcomes
Answer: Learning Outcomes

29. Outcomes-based approach does not provide
  1. better quality teaching
  2. a common reference point
  3. Assessment as Pass or Fail
  4. improved and active learning processes
Answer: Assessment as Pass or Fail

30. In the FLN framework learning outcomes are arranged
  1. Spirally
  2. Randomly
  3. Virtually
  4. Hierarchically
Answer: Spirally

31. In competency model, instruction is designed to match the ________ of the students.
  1. Age
  2. Skills
  3. Class/Grade
  4. Developmental readiness
Answer: Developmental readiness

32. The amendment of Rule 23 (2) of the Right to Education Act, 2009 highlighted that
  1. No detention policy should be enforced
  2. Public examinations should be held in Class III and V.
  3. Children can be detained if they fail in the examination
  4. All the states should prepare class-wise, subject-wise learning outcomes
Answer: All the states should prepare class-wise, subject-wise learning outcomes

33. It is not one of the developmental goals of FLN Framework
  1. Children become effective communicators
  2. Children participate in games and sports
  3. Children maintain good health and wellbeing
  4. Children become involved learners and connect with their environment
Answer: Children participate in games and sports

34. Which is not an outcome of competency based education
  1. The burden of incomprehension is reduced
  2. Students' dependence on rote learning is reduced
  3. Students acquire high marks in the annual examinations
  4. Students apply their knowledge to real life situations
Answer: Students acquire high marks in the annual examinations

35. In the FLN Framework, competencies and learning outcomes have been derived from
  1. Chapters
  2. Subjects
  3. Textbooks
  4. Developmental Goals
Answer: Developmental Goals

36. The third year of the FLN framework is known as
  1. Balvatika
  2. Preschool 3
  3. Kindergarten
  4. School Readiness Programme
Answer: Balvatika

37. Children have settled into patterns of learning that usually persist for life by the end of
  1. Grade 3
  2. Grade 4
  3. Grade 5
  4. Grade 8
Answer: Grade 3

38. Developmental Goal 3 progresses into following subjects in Grade 3
  1. Games and Sports
  2. Hindi and English
  3. Mathematics and EVS
  4. Science and Social Science
Answer: Mathematics and EVS

39. A combination of knowledge, skills and attitudes appropriate to the context is defined as
  1. Skill
  2. Attitude
  3. Competency
  4. Learning Outcomes
Answer: Competency

40. In the constructivist approach, the teacher is seen as a
  1. Trainer
  2. Activist
  3. Observer
  4. Facilitator
Answer: Facilitator

Thank You for visiting this blog. If you have unique question or need answer of any other question for diksha quiz then let me know in the comment section or you can send me through email. I will try my level best to find the correct answer. Email information provided on the Contact Us page
Next Post Previous Post
No Comment
Add Comment
comment url