Nishtha 3.0 Module 1: Introduction to FLN Mission - Quiz Answer Key (40 MCQ SOLVED)

In this article, you will get to know 40 answers to the assessment quizzes of Nishtha 3.0 Module 1: Introduction to FLN Mission. This post contains questions with each option including answers to clarify the concept of the above-mentioned Nishtha 3.0 (FLN) Module. Also, stay with us to get answers to all the assessment quizzes because I'm going to provide you answers to every assessment quiz as and when they are available in the Diksha module.

Nishtha 3.0 Module 1: Introduction to FLN Mission - Quiz Answer Key (40 MCQ SOLVED)

Assessment Quiz MCQs

1. NEP 2020 proposes _______ of Anganwadi/preschool/Balvatika for three to six years age group before Class I.
  1. One year
  2. Two years
  3. Three years
  4. Four years
Answer: Three years

2. Foundational Literacy and Numeracy refers to building adequate _______ during the foundational stage of school education.
  1. Listening and speaking skills
  2. Music and movement skills
  3. Drawing and colouring skills
  4. Literacy and numeracy skills
Answer: Literacy and numeracy skills

3. Early childhood education has been included as a specific target in the context of _______ .
  1. Millennium goal
  2. Education goal
  3. Sustainable Development Goal (SDG)
  4. Life goal
Answer: Sustainable Development Goal (SDG)

4. NCERT, as a leading academic institution in the country, has to play an important role in attaining _______ goals by developing material and conducting training for teacher and teacher educators.
  1. Creative
  2. Foundational literacy and numeracy
  3. Cognitive
  4. Socialisation
Answer: Foundational literacy and numeracy

5. The vision of the mission is that every child achieves the desired learning competencies in reading, writing and numeracy at the end of _______.
  1. Class I
  2. Class I and II
  3. Class V
  4. Class III and not later than Class V
Answer: Class III and not later than Class V

6. Efforts will be made to _______ government primary school teachers and develop material like e-content, including lesson plans, use of innovative pedagogies, etc. to support teachers teaching at the primary level.
  1. Evaluate
  2. Mentor
  3. Finance
  4. Monitor
Answer: Mentor

7. NCERT will be providing _______ to states and UTs in the fulfillment of FLN Mission objectives.
  1. Kit
  2. Budget
  3. Manual
  4. Academic support
Answer: Academic support

8. Engage all stakeholders that is, teachers, parents, students and the community for building a strong foundation of _______ .
  1. Ongoing learning
  2. Lifelong learning
  3. Reading writing only
  4. School education only
Answer: Lifelong learning

9. The full form of ECCE is _______.
  1. Every child care and education
  2. Early care education for children
  3. Early Childhood Care and Education
  4. Early child development and education
Answer: Early Childhood Care and Education

10. In the government, ECCE is mainly provided through Integrated Child Development Services (ICDS) centres known as …..
  1. Anganwadis
  2. Crèche
  3. Child care centres
  4. Preschool centres
Answer: Anganwadis

11. Early years are 'critical' in any child's life span since the _______ is more rapid than at any other stage of development.
  1. Rate of life
  2. Rate of speed
  3. Rate of growth
  4. Rate of development
Answer: Rate of development

12. The ability to _______ , and perform basic operations with numbers, is a necessary foundation and an indispensable prerequisite for all future schooling and lifelong learning (NEP 2020).
  1. Write only
  2. Speak only
  3. Read and write
  4. show emotions
Answer: Read and write

13. The ECCE training of Anganwadi workers/teachers will be _______ by the Cluster Resource Centres of the School Education Department.
  1. Coached
  2. Conducted
  3. Evaluated
  4. Mentored
Answer: Mentored

14. The vision of the FLN Mission is to create an enabling environment in all aspects to ensure _______ in primary classes by 2025 so that every child achieves the desired learning competencies in reading, writing and numeracy at the end of Class III and not later than Class V.
  1. Education
  2. Goals of education
  3. Targets of education
  4. Universal acquisition of FLN
Answer: Universal acquisition of FLN

15. States and UTs have a critical role to play to achieve the goal of FLN in a _______ mode.
  1. Parallel
  2. Indirect
  3. Mission
  4. Direct
Answer: Mission

16. The planning and implementation of ECCE curriculum will be carried out _______ by the MoE, Women and Child Development (WCD), Health and Family Welfare (HFW), and Tribal Affairs.
  1. Jointly
  2. Separately
  3. Independently
  4. In competition
Answer: Jointly

17. Attaining FLN for all children must become an immediate national _______.
  1. Agenda
  2. Target
  3. Mission
  4. Service
Answer: Mission

18. NEP 2020 aspires that all children learn to _______ with basic mathematical and numeracy skills.
  1. Solve puzzles
  2. Read and write
  3. Sing and dance
  4. Draw and colour
Answer: Read and write

19. FLN Mission is a _______.
  1. State initiative
  2. School initiative
  3. Public initiative
  4. National initiative
Answer: National initiative

20. Building adequate literacy and numeracy skills during the foundational stage of school education is the objective of ______.
  1. NGOs
  2. Samagra Shiksha
  3. Civil societies
  4. Foundational Literacy Numeracy Mission
Answer: Foundational Literacy Numeracy Mission

21. The National Education Policy 2020 highlights that a large proportion of students currently in elementary level (estimated to be over five crore), have not achieved FLN.
  1. Agree
  2. Disagree
  3. Not known
  4. Agree and steps should be taken to build FLN
Answer: Agree and steps should be taken to build FLN

22. Who has provided the guidelines of FLN Mission?
  1. KVS
  2. MoE
  3. CBSE
  4. Navodaya Vidyalayas
Answer: MoE

23. The national FLN Mission is an important step towards ensuring that by _______ , our children attain skills of reading with meaning and basic mathematical and numeracy skills.
  1. Class I
  2. Class II
  3. Class III
  4. Class IV
Answer: Class III

24. Capacity building and development of resources for FLN along with government is also the responsibility of
  1. NGOs
  2. Child
  3. Parent
  4. Schools
Answer: NGOs

25. Role of States and UTs will be to _______ .
  1. Frame policy
  2. Wait for the action plan
  3. Depend on the government to take action
  4. Make the action plan to achieve the targets
Answer: Make the action plan to achieve the targets

26. FLN Mission is a national initiative for proficiency in _______ .
  1. Computational skills
  2. Environmental concepts
  3. Creative and aesthetic skills
  4. Reading with understanding and numeracy
Answer: Reading with understanding and numeracy

27. A national mission on FLN will be set up by _______.
  1. CBSE
  2. NCERT
  3. KVS
  4. Ministry of Education
Answer: Ministry of Education

28. Focus of foundational learning is _______ .
  1. Cognitive development
  2. Reading and writing
  3. Physical development
  4. On holistic development of the child
Answer: On holistic development of the child

29. Schools will work for the attainment of _______ in a mission mode according to FLN Mission guidelines.
  1. Skills
  2. Concepts
  3. Processes
  4. Foundational Literacy and Numeracy skills
Answer: Foundational Literacy and Numeracy skills

30. ECCE in our country is delivered through _______ institutions, consisting of (a) stand-alone anganwadis; (b) anganwadis co-located with primary schools; (c) pre-primary schools/sections covering at least age five to six years co-located with existing primary schools; and (d) stand-alone pre-schools as mentioned in NEP 2020.
  1. Crèche
  2. Care centres
  3. Early childhood education
  4. Primary education institutions
Answer: Early childhood education

31. In the new 5+3+3+4 structure proposed by NEP 2020, a strong base of _______ from age three is included, which is aimed at promoting better overall learning, development, and well-being.
  1. CED
  2. ECD
  3. ECCE
  4. ECCD
Answer: ECCE

32. Pre-school education ensures a _______ from preschool to early primary classes leading to better performance and better retention rates.
  1. Way
  2. Jerk
  3. Shift
  4. Smooth transition
Answer: Smooth transition

33. ECCE is a period from _______.
  1. Two to six years of age
  2. Six to eight years of age
  3. Birth to eight years of age
  4. Three to eight years of age
Answer: Birth to eight years of age

34. The Department of School Education will provide _______ to teachers in the achievement of learning outcome, quality for student engagement, retention and academic achievement for Classes I to V.
  1. Budget
  2. Workbooks
  3. Academic support
  4. Teaching material
Answer: Academic support

35. Target 4.2 of the SDG, aims to ensure that all girls and boys including those belonging to disadvantaged groups and with disability, health conditions have access to quality _______ , care and pre-primary education by 2030 so that they are ready for primary education.
  1. Education
  2. Child development
  3. Care and stimulation
  4. Early childhood development
Answer: Early childhood development

36. The basic aim of the _______ is to enable all children to read and respond with comprehension, independently write with understanding, understand the reasoning in the domains of number, measurement and shapes, and become independent in problem-solving by way of numeracy spatial understanding skills.
  1. National mission on social welfare
  2. National mission on family and welfare
  3. National mission on health and education
  4. National mission on Foundational Literacy and Numeracy
Answer: National mission on Foundational Literacy and Numeracy

37. The mid-day meal programme will also be extended to the Preparatory Classes in primary schools as per NEP 2020. Here Preparatory Class means _______ .
  1. Class before Class I
  2. Class before Class II
  3. Class before Class III
  4. Class before Class IV
Answer: Class before Class I

38. In NEP 2020 it is envisaged that prior to the age of five every child will move to a 'Preparatory Class' or Balvatika, which has an ECCE-qualified teacher. Balvatika is a _______.
  1. Class before Class I
  2. Class before Class II
  3. Class before Class III
  4. Class before Class IV
Answer: Class before Class I

39. Which one of the following is not the role of volunteers to achieve FLN targets?
  1. One-on-one tutoring
  2. Framing policy for FLN Mission
  3. Organise programmes to support learners, in FLN Mission
  4. Establishing innovative models to foster peer-tutoring and volunteer activities, as well as launch other programmes
Answer: Framing policy for FLN Mission

40. NEP has set a deadline of _______ to achieve FLN.
  1. 2022
  2. 2025
  3. 2030
  4. 2035
Answer: 2025

Thank You for visiting this blog. If you have unique question or need answer of any other question for diksha quiz then let me know in the comment section or you can send me through email. I will try my level best to find the correct answer. Email information provided on the Contact Us page
Next Post Previous Post
No Comment
Add Comment
comment url