Nishtha 2.0 Module 5: Understanding Secondary Stage Learners - Quiz Answer Key (40 MCQ SOLVED)
In this article, you will get to know 40 answers of the assessment quizzes of Nishtha 2.0 Module 5: Understanding Secondary Stage Learners. This post contains question with each options including answers to clarify the concept of the above-mentioned Nishtha 2.0 (Sec) Module. Also, stay with us to get answers to all the assessment quizzes because I'm going to provide you answers to each and every assessment quiz as and when they are available in diksha module.
Assessment Quiz MCQs
1. A guidance-minded teacher is the one who is able to- Always sacrifices oneself
- Facilitate a change in beliefs, the feelings, and thoughts of a person
- Create emotional turmoils in the person
- Alter the individual personality
Answer: Facilitate a change in beliefs, the feelings, and thoughts of a person
2. Which is one of the important needs of adolescents?
- Shaping personal identity and developing relationships
- Playing independently
- Development of abstract thinking
- Getting a Job
Answer: Shaping personal identity and developing relationships
3. The tendency to engage in activities that have the potential to be harmful or dangerous is called
- Body Image Issue
- Substance Abuse
- Risk taking behaviours
- Peer-pressure
Answer: Risk taking behaviours
4. Which of these is true for counselling?
- Teachers are already trained in counselling
- It is always for problematic behaviour
- It requires trained professional
- It is for special children only
Answer: It requires trained professional
5. Sameer is in class 7th. From the past two months, his teacher noticed that he is frequently absent in the
classes and even if he is present, he appears withdrawn in the class. He rarely finishes his homework. What can be
the most effective strategy to help Sameer?
- Group guidance
- Career counselling
- Strict disciplinary actions
- Individual case plan
Answer: Individual case plan
6. According to Eric Erikson's theory of Psycho-social development, an individual has a growing sense of
independence and shaping personal identity during these years of life. Which is important to support the development
of students in these years?
- Exposure to the world of work
- The social interactions one has with others, most importantly their peers.
- Motivation
- Usage of social media
Answer: The social interactions one has with others, most importantly their peers.
7. Goal-setting is a crucial stage in the process of guidance which the following is important for goal setting
while planning interventions:
- Must only be based on behaviour outcome
- Goals must be realistic
- Can be decided at any moment
- Only Counsellors can decide upon the goals
Answer: Goals must be realistic
8. Positive regard is one important quality that a teacher must exhibit in order to
- Genuinely relate with students
- Help students score high
- Manage classes
- Help students overcome academic issues
Answer: Genuinely relate with students
9. Meera is an 8th grade student. She is constantly worried about her appearance so much so that she stopped
eating meals at night and often skipped breakfast as well. She even withdraws herself from attending social events
as she believes people consider her unattractive. What do you think is her problem?
- Bullying
- Career confusion
- Body image
- Academic stress
Answer: Body image
10 An adolescent experiences frequent mood shifts due to
- Lack of focus
- Changes in body
- Academic pressure
- Limited number of friends
Answer: Changes in body
11. The function of Guidance and Counselling is to help the adolescents
- Assist the student by offering solutions
- Manage their daily lives
- Understand their developmental changes
- Provides career pathway to students
Answer: Understand their developmental changes
12. Izaan is a student of Class XI. His mother noticed some changes in his behaviour recently. He spends the
majority of his day in gyms, eats only once a day, and suddenly is over conscious about his clothing. As a teacher
what do you think is the issue Izzan is facing?
- Anxiety issues
- Emotional issues
- Academic issues
- Body image
Answer: Body image
13. Peer -pressure can influence the learners to try
- Be assertive
- Peculiar hairstyle
- Communicate with your parents
- Be calm
Answer: Peculiar hairstyle
14. Which is true of peer-influence among adolescents?
- It is absent in healthy classrooms
- It is always positive
- It is always negative
- It can be positive or negative
Answer: It can be positive or negative
15. Lawrence Kohlberg's theory of Moral Development suggests
- The moral decision making of adolescents is influenced by parents.
- Adolescents require independence
- Social norms and rules regulate the moral decision of adolescents
- Moral decision making is influenced by peers
Answer: Social norms and rules regulate the moral decision of adolescents
16. There are developmental changes that a secondary student undergoes. These developmental changes do not
include:
- Cognitive
- Physical
- Economic
- Affective
Answer: Economic
17. Genuineness, ability to listen and having a positive regard when dealing with others are some of the important
qualities a Guidance-minded teacher must possess in order to
- Relate with others
- Offer solutions to the student
- Manage their classes
- Develop self-awareness
Answer: Relate with others
18. Which is required to help the students deal with the problems of emotional and social adjustment that students
face:
- Peer counselling
- Vocational guidance
- Career guidance
- Personal-social guidance
Answer: Personal-social guidance
19. To facilitate the role of teachers as guidance-minded personnel, one requires to develop
- Awareness of Oneself
- Awareness of new fashion trends.
- An awareness of Pedagogical advancements in teaching
- The counselling strategies
Answer: Awareness of Oneself
20. Students in adolescent years are realising the importance of career in their lives. What do you think are the
important career needs of them?
- Development of hobbies
- Making appropriate choices
- Financial needs
- Finding a satisfactory job
Answer: Making appropriate choices
21. Guidance involves four main stages, attending Goal setting, interventions and
- Provide feedback
- Rapport building
- Noticing the changes in students
- Exploring the concerns in details
Answer: Exploring the concerns in details
22. An important function of Guidance & Counselling approach in school is:
- The Mental well-being of the students
- To help the teachers adopt age-appropriate pedagogy
- To promote students' social and emotional skills
- To promote academic skills among students
Answer: The Mental well-being of the students
23. Sudha is constantly facing remarks from her friends about her appearance and they tease her now and then.
Which of these is the issue Sudha is facing?
- Concentration
- Bullying
- Not being good enough as her peers
- Body Image
Answer: Bullying
24. A girl who is facing difficulty with her studies such as poor time management, procrastination may go for
- Personal-social guidance
- Career Guidance
- Vocational Guidance
- Educational Guidance
Answer: Educational Guidance
25. The purpose of educational guidance is:
- To provide the information about occupation
- To assistant students in their academic concerns
- To promote sports in the students' lives
- To help them deal with problems of emotional and social adjustment
Answer: To assistant students in their academic concerns
26. Which of these is not a characteristic, specific to adolescent learners?
- Influence of peer
- Independent thinking
- Health issues
- Changes in body shape and size
Answer: Health issues
27. Vocational Guidance in Schools aims at:
- Handling activity classes in schools
- Promote healthy learning at school
- Making wise decisions in choosing a career
- Promote healthy interaction among students
Answer: Making wise decisions in choosing a career
28. Counselling is the process of empowering the clients
- To explore the world
- To work on guidance functionary
- To resolve Personal, Social or psychological problem
- To adopt preventive strategies in life
Answer: To resolve Personal, Social or psychological problem
29. Educational Guidance is the process of
- Assisting students to reach optimum educational development
- Suggesting the skills to cope up with personal problems
- Dealing with problems of emotional and social adjustment
- Choosing a right career for oneself
Answer: Assisting students to reach optimum educational development
30. 'Attending' is an important stage of Guidance in schools. It is an important skill where teachers:
- Focus on setting goals
- Develop a relationship with students
- Plan interventions
- Listen to verbal as well as non-verbal cues
Answer: Listen to verbal as well as non-verbal cues
31. Teachers have a strong influence on their students to:
- Organize their work
- Be physically healthy
- Display their personal-social qualities
- Distract from personal problems
Answer: Display their personal-social qualities
32. Which is true for peer influence?
- It helps them cope with stress
- It always helps them to grow
- It can be positive or negative
- It is always positive
Answer: It can be positive or negative
33. Which is true for peer pressure?
- One should be assertive while dealing with peer pressure
- It is the responsibility of the teacher only
- It is always better to avoid peer pressure
- It is always negative
Answer: One should be assertive while dealing with peer pressure
34. Karen, a 17-year-old boy, occasionally argues with his parents as he wants to go to the movies with his
friends. He also comes home late. His parents are concerned. What do you think this kind of parent-child
relationship during the adolescent years indicates?
- Bad parents
- A ruined teen
- A ruined parent-child relationship
- An adolescent wish to seek autonomy
Answer: An adolescent wish to seek autonomy
35. Which of these is the roadblock in effective communication?
- Being supportive
- Alertness
- Lack of attending skills
- Absence of prejudice and bias
Answer: Lack of attending skills
36. Self-Awareness is a quality of guidance-minded personale. It helps you to
- Listen effectively
- Analyse and evaluate the information
- Identify your strengths and weaknesses
- Understand others
Answer: Identify your strengths and weaknesses
37. Which is essential for effective functioning of the Guidance and Counselling approach in classrooms?
- Establishing a trusting and caring teacher-student relationship
- Teachers should never convey criticism to the student
- Teacher should not tolerate even a little of misconduct by the child
- All teachers must be trained as guidance functionary
Answer: Establishing a trusting and caring teacher-student relationship
38. Which of the following is part of active listening?
- Identify your strengths and weaknesses
- Making Eye Contact, Nodding and asking for clarifications
- Absence of preconceived ideas
- Evaluating the thoughts of the person
Answer: Making Eye Contact, Nodding and asking for clarifications
39. Which is not the aim of the Guidance and Counselling approach?
- To promote personal development
- To support educational and vocational development
- To build physical strength
- To adjust better
Answer: To build physical strength
40. Body-Image is an important issue that adolescents face. Along with the feeling of being uncomfortable or
embarrassed about their bodies, it results in
- Low self-confidence and poor self-esteem
- Disciplinary issues
- Behavioural problems
- Substance abuse
Answer: Low self-confidence and poor self-esteem
Thank You for visiting this blog. If you have unique question or need answer of any other question for diksha quiz then let me know in the comment section or you can send me through email. I will try my level best to find the correct answer. Email information provided on the Contact Us page
