Nishtha 2.0 Module 4: Art Integrated Learning - Quiz Answer Key (40 MCQ SOLVED)

In this article, you will get to know 40 answers of the assessment quizzes of Nishtha 2.0 Module 4: Art Integrated Learning. This post contains question with each options including answers to clarify the concept of the above-mentioned Nishtha 2.0 (Sec) Module. Also, stay with us to get answers to all the assessment quizzes because I'm going to provide you answers to each and every assessment quiz as and when they are available in diksha module.

Nishtha 2.0 Module 4: Art Integrated Learning -  Quiz Answer Key (40 MCQ SOLVED)

Assessment Quiz MCQs

1. Art integrated learning approach cannot help in;
  1. Incorporating interdisciplinary approach
  2. Building critical thinking and problem-solving skills
  3. Memorization of correct answers
  4. Increasing student engagement
Answer: Memorization of correct answers

2. Which of the following methods do not fit in the Art integrated learning approach?
  1. Use of art activities as ice-breakers at appropriate intervals
  2. Use of brain-storming sessions
  3. Hands-on experience and its presentation
  4. Memorizing the textbook content for doing better in exams
Answer: Memorizing the textbook content for doing better in exams

3. The activity titled 'Appreciating Architecture' is associated with:
  1. Visual Arts
  2. Performing Arts
  3. Culinary Arts
  4. Literary Arts
Answer: Literary Arts

4. Children With Special Needs (CWSN) can be engaged better in learning through;
  1. Written practice
  2. Art experiences
  3. Memorization of the content
  4. Reading aloud
Answer: Art experiences

5. Art at the centre of curriculum helps in __________ the concepts.
  1. Complicating
  2. Confusing
  3. Memorizing
  4. Clarifying
Answer: Clarifying

6. Art integrated learning helps in the development of;
  1. Affective domain only
  2. Psycho-motor domain only
  3. Cognitive, psychomotor, and affective domains
  4. Cognitive domain only
Answer: Cognitive, psychomotor, and affective domains

7. While engaging with arts, the learner doesn't go through:
  1. Rote learning
  2. Exploring and experimenting
  3. Creating and recreating
  4. Thinking and imagining
Answer: Rote learning

8. 'AIL is a cross-curricular pedagogical approach, where learners get adequate space and scope for free expression.'
  1. No, it is false
  2. In some subjects
  3. In few situations only
  4. True, AIL is a cross- curricular pedagogical approach
Answer: True, AIL is a cross- curricular pedagogical approach

9. Which of the following is promoted as assessment through AIL?
  1. One time examination
  2. Multiple mediums of expression
  3. Non flexible assessment
  4. Only one medium of expression
Answer: Multiple mediums of expression

10. Art integrated learning should be promoted in the classroom because it;
  1. Fulfils pedagogical needs of competency based learning
  2. Improves percentage of the academic results
  3. Helps in beautification of the school
  4. Helps teacher improve quality of the cultural programmes
Answer: Fulfils pedagogical needs of competency based learning

11. Art integrated learning does not promote:
  1. Experiential learning
  2. Competency based learning
  3. Accurate memorization of content
  4. Interdisciplinary connections
Answer: Accurate memorization of content

12. 'Artwork of a learner brings in the vibrancy of his/her social contexts.'
  1. Valid in certain situations only
  2. Appropriate for all learners
  3. Valid in some subjects
  4. Not at all appropriate
Answer: Appropriate for all learners

13. Which of the following statements is not correct?
  1. 'AIL allows students to engage in the creative inquiry process'
  2. 'AIL adds monotony to the classroom and makes learning a cumbersome process'
  3. 'AIL is experiential in nature and leads to holistic development of every learner'
  4. 'AIL provides teachers with an access to monitor the continuous and comprehensive process of learning'
Answer: 'AIL adds monotony to the classroom and makes learning a cumbersome process'

14. 'AIL in its approach provides equal space and opportunity to every student irrespective of their learning abilities, gender, caste or their socio-economic or socio-cultural background.'
  1. In some subjects
  2. Valid for all subjects
  3. In certain situations only
  4. Not valid for any subject
Answer: Valid for all subjects

15. In Art Integrated Learning, 'Art' has been referred as;
  1. Folk Art
  2. Examination method
  3. Pedagogical tool
  4. Classical Art
Answer: Pedagogical tool

16. The activity titled 'Dream House' in this course is associated with:
  1. Literary Arts
  2. Performing Arts
  3. Culinary Arts
  4. Visual Arts
Answer: Visual Arts

17. Which of the following is not correct for the art of sculpting?
  1. Bamboo structures
  2. Images created with Plaster of Paris
  3. Figurative work with clay
  4. Paintings with watercolour
Answer: Paintings with watercolour

18. Through Art Integrated Learning, teachers will be able to develop-
  1. Examination resources for academic results
  2. Activities for art experience
  3. Art Competition spirit
  4. Art related historical projects
Answer: Activities for art experience

19. Which of the following is an unconventional way of obtaining colours in folk visual arts?
  1. Crayons
  2. Red and yellow earth
  3. Sindoor
  4. Herbal colours
Answer: Crayons

20. Which of the following does not come under visual arts?
  1. Collage Making
  2. Creative Writing
  3. Pottery
  4. Photography
Answer: Creative Writing

21. Does AIL promote exposure to the local heritage?
  1. Only in selected situations
  2. Only in certain subjects
  3. Not at all
  4. Yes, it always does
Answer: Yes, it always does

22. Can art be integrated with all subjects at the secondary level?
  1. Only with social sciences and languages
  2. With Science only
  3. Yes, can be integrated with all subjects
  4. Cannot be integrated at all
Answer: Yes, can be integrated with all subjects

23. Which of the following does not come under performing art?
  1. Puppetry
  2. Instrumental Music
  3. Sculpting
  4. Dance
Answer: Sculpting

24. Which of the following does not help in promotion of local arts and crafts in school?
  1. Inviting local artisans and craftsmen
  2. Using chalk and talk method
  3. Visit to local art centres
  4. Providing space to local arts in school campus
Answer: Using chalk and talk method

25. Which of the following is not fulfilled by art integrated learning?
  1. Students become experts in all the art forms
  2. Creativity and critical thinking are promoted
  3. Opportunities to understand local and folk art forms are given
  4. Students are introduced to different media and techniques
Answer: Students become experts in all the art forms

26. Which of the following does not come under AIL?
  1. Theoretical notes
  2. Culinary art
  3. Puppet making
  4. Role Plays
Answer: Theoretical notes

27. What is art integrated learning?
  1. Integrating art with other subjects in the curriculum
  2. A subject in itself
  3. Promotes fine arts as a subject
  4. Promotes music as a subject
Answer: Integrating art with other subjects in the curriculum

28. How does art integrated learning benefit students in their formative years?
  1. Decreases engagement
  2. Does not provide ample time to complete allotted tasks
  3. Help recognize new skills
  4. Develops fear towards the subject
Answer: Help recognize new skills

29. Art Integrated Learning (AIL) is a teaching-learning model based on:
  1. learning with a unique art form
  2. learning through all art forms
  3. learning with performing arts only
  4. learning with visual arts only
Answer: learning through all art forms

30. Which of the following is not a basic principle of art integrated learning?
  1. Learning is inclusive
  2. Learning is teacher-centric
  3. Learning is trans-disciplinary
  4. Learning is experiential
Answer: Learning is teacher-centric

31. Art Integrated Learning promotes the use of :
  1. Storytelling and drama only
  2. Folk art and sculpting only
  3. Folk as well as classical art forms under visual and performing art categories
  4. Literary arts only
Answer: Folk as well as classical art forms under visual and performing art categories

32. Which of the following does not come under the visual art category?
  1. Sketching
  2. Collage Making
  3. Dance
  4. Sculpting
Answer: Dance

33. 'Art integration broadens the mindset of students and enables them to see the multi-disciplinary links between the subjects.'
  1. In few situations only
  2. No, this is false
  3. Yes, AIL makes them see multi-disciplinary links between different subjects
  4. In some subjects
Answer: Yes, AIL makes them see multi-disciplinary links between different subjects

34. Which of the following is mandatory for implementing Art Integrated Learning?
  1. Capacity building of a teacher on Art Integrated Learning Pedagogy
  2. Quality art materials and equipment
  3. Professional artists
  4. A dedicated art room
Answer: Capacity building of a teacher on Art Integrated Learning Pedagogy

35. Which of the following statements is not correct?
  1. 'While working as a team in art activities, children do engage with each other without thinking of any barriers.'
  2. 'AIL makes the learning process teacher centric for better end results'
  3. 'AIL provides equal space and opportunity to every student irrespective of their learning abilities'
  4. 'AIL pedagogy focuses on the process and not on the end product.'
Answer: 'AIL makes the learning process teacher centric for better end results'

36. 'Art Integrated Learning is important' as;
  1. It provides alternative means of expression
  2. It helps in improving school results
  3. It is product-oriented
  4. It is career-oriented
Answer: It provides alternative means of expression

37. Which of the following statements is true?
  1. Art integration requires teachers to have special art expertise.
  2. Art integration is not possible for subjects.
  3. Art integrated learning is a costly and time consuming approach.
  4. Art can be integrated using materials commonly available around us.
Answer: Art can be integrated using materials commonly available around us.

38. Which subjects can art be integrated with at the secondary level?
  1. Art can be integrated with all subjects
  2. Mathematics only
  3. Science and Social Science only
  4. Languages only
Answer: Art can be integrated with all subjects

39. Which of the following is not suggested as an AIL approach?
  1. Celebration of festivals
  2. School art exhibition
  3. Visit to art galleries
  4. Written Assignments
Answer: Written Assignments

40. Art Integrated Learning can be implemented by:
  1. Any teacher
  2. Subject teachers only
  3. Class teachers only
  4. Art teachers only
Answer: Any teacher

Thank You for visiting this blog. If you have unique question or need answer of any other question for diksha quiz then let me know in the comment section or you can send me through email. I will try my level best to find the correct answer. Email information provided on the Contact Us page
Next Post Previous Post
No Comment
Add Comment
comment url