Nishtha 2.0 Module 3: Personal-Social Qualities for Holistic Development - Quiz Answer Key (40 MCQ SOLVED)

In this article, you will get to know 40 answers of the assessment quizzes of Nishtha 2.0 Module 3: Personal-Social Qualities for Holistic Development. This post contains question with each options including answers to clarify the concept of the above-mentioned Nishtha 2.0 (Sec) Module. Also, stay with us to get answers to all the assessment quizzes because I'm going to provide you answers to each and every assessment quiz as and when they are available in diksha module.

Nishtha 2.0 Module 3: Personal-Social Qualities for Holistic Development - Quiz Answer Key (40 MCQ SOLVED)

Assessment Quiz MCQs

1. Which of these are NOT the characteristics of an effective helper?
  1. Solving the problems for the individual
  2. Helping in decision making
  3. Facilitating behaviour change
  4. Facilitating understanding of emotions
Answer: Solving the problems for the individual

2. Taking responsibility for one's own actions reflects
  1. Positive social skills
  2. Acceptance
  3. Communication
  4. Leadership
Answer: Positive social skills

3. Which of the followingPSQ can be developed by organising a group discussion with students on strategies to prevent bullying in school?
  1. Trustworthiness
  2. Sensitivity
  3. Confidence
  4. Positive attitude towards self
Answer: Sensitivity

4. Listening attentively is a sign of:
  1. Judgement
  2. Communication
  3. Insensitivity
  4. Pity
Answer: Communication

5. Choose the correct description of the quality of Sensitivity
  1. Being aware of the feelings and thoughts of others
  2. Taking the perspective of others
  3. Sincerity towards thoughts and feelings of self and others
  4. Being able to work with others
Answer: Being aware of the feelings and thoughts of others

6. Which of the following is an effective non-verbal communication?
  1. Not looking directly into the speaker's eyes
  2. Maintaining eye contact when listening
  3. Pausing more while speaking
  4. Leaning backward when paying attention
Answer: Maintaining eye contact when listening

7. Empathy is when one is
  1. Reasoning with self
  2. Understanding oneself
  3. Feeling sorry for others
  4. Understanding others' concern and context
Answer: Understanding others' concern and context

8. A student in Class IX has not been able to pay the school fee. The student is also not showing much progress in the class assessment. The teacher scolds the student in the classroom and during lunch in the staff room says that this is to be expected from such students considering the background the student is coming from. The teacher is NOT reflecting which PSQ?
  1. Sensitivity
  2. Eye Contact
  3. Confidence
  4. Smile
Answer: Sensitivity

9. Greeting students with a warm smile as they enter school helps to develop
  1. Trustworthiness
  2. Sensitivity
  3. Smile
  4. Empathy
Answer: Trustworthiness

10. Which of the following are the characteristics of a sensitive person?
  1. Unable to show/display non-verbal expression
  2. Able to observe others' non-verbal expressions
  3. Unable to quickly understand what others are saying
  4. Able to observe other's' language proficiency
Answer: Able to observe others' non-verbal expressions

11. To help develop a positive environment, one must be
  1. Judgemental
  2. Thinking and responding quickly
  3. Decisive
  4. Patient and caring
Answer: Patient and caring

12. Effective communication is taking place when
  1. It is fluent
  2. It is a one-way process
  3. Unable to comprehend
  4. It involves attentiveness
Answer: It involves attentiveness

13. Understanding that a student in your class moves in the seat when the student is listening attentively reflects your ability to
  1. Be Decisive
  2. Be Trusting
  3. Be sensitive and caring
  4. Empathise
Answer: Empathise

14. The worst way to practice PSQs is by
  1. Being flexible to adapt
  2. Taking genuine interest
  3. Being insensitive to the needs of the students
  4. Engage in effective listening
Answer: Being insensitive to the needs of the students

15. When you are deciding whether a learner in your class is 'good' or 'bad' you are being:
  1. Strict
  2. Careless
  3. Supportive
  4. Judgmental
Answer: Judgmental

16. A positive learning environment cannot be created by
  1. Comparing students with their classmates
  2. Effective classroom management
  3. Accepting the uniqueness of all children
  4. Using appropriate disciplining techniques
Answer: Comparing students with their classmates

17. Geeta likes to win every activity she takes part in both in the classroom and outside.,She does not take failure in anything. Which of the following qualities does she lack?
  1. Empathy
  2. Effective communication
  3. Sensitivity
  4. Sporting spirit
Answer: Sporting spirit

18. For effective communication,
  1. One must respond
  2. One must speak, listen and respond
  3. One must speak
  4. One must listen
Answer: One must speak, listen and respond

19. Which of the following is NOT a way of communicating empathy?
  1. Showing pity for the person
  2. Pace with the person's mode of experience
  3. Non-verbal attentiveness
  4. Verbal attentiveness
Answer: Showing pity for the person

20. A student always comes to class untidily dressed and wears spectacles. Classmates make fun of the student and call the student 'Chasmish'. Which of the following PSQs would you not want your students to display while dealing with this student?
  1. Pity
  2. Respect
  3. Acceptance
  4. Sensitivity
Answer: Pity

21. If a student always gets into conflict when working in a group, the student needs to learn
  1. Cooperation
  2. Team spirit
  3. Team building
  4. Compassion
Answer: Cooperation

22. Which of the following is NOT essential for effective communication?
  1. Giving all the answers
  2. Being attentive
  3. Understanding silence
  4. Understanding words
Answer: Giving all the answers

23. As a teacher-facilitator which approach would you think is best to develop Personal-Social Qualities in learners of secondary stage?
  1. Punishment for misbehaving
  2. Regular instructions
  3. Giving examples of other learners who according to you are good
  4. Modelling the desired qualities yourself
Answer: Modelling the desired qualities yourself

24. Seeing good in self and others, taking initiative and being cooperative indicate a
  1. Perspective taking
  2. Sincerity
  3. Empathetic understanding
  4. Positive attitude
Answer: Positive attitude

25. Asking probing questions to know more about the other person reflects the intention
  1. To judge
  2. To be caring
  3. To develop a good rapport
  4. To advice
Answer: To develop a good rapport

26. When you attend to the content as well as the feeling of what a person is saying you are
  1. Communicating
  2. Responding
  3. ActiveListening
  4. PassiveListening
Answer: ActiveListening

27. Taking genuine interest in a conversation is a sign of
  1. Empathy
  2. Concern
  3. Leadership
  4. Acceptance
Answer: Empathy

28. Which of the following are the characteristics of a 'sensitive' teacher ?
  1. Monitoring oneself and others all the time
  2. Being hurt by criticism
  3. Being attuned to the needs and problems of students
  4. Being conscious of one's own needs
Answer: Being attuned to the needs and problems of students

29. Which of the following statements show a positive self attitude?
  1. I am capable of creating difficulty
  2. I am not feeling good enough
  3. I have every facility
  4. I will make all attempts to manage conflicts in workplace
Answer: I will make all attempts to manage conflicts in workplace

30. Which of the following statements is NOT correct:
  1. Different children learn at a different pace
  2. All learners are unique
  3. A diverse classroom is a hurdle in creating learning opportunity for all
  4. All children are meant to be in school
Answer: A diverse classroom is a hurdle in creating learning opportunity for all

31. Learners in the classroom imbibe PSQs by:
  1. Being punished for bad behaviour
  2. Being given lectures on moral science
  3. Being harassed by others
  4. Emulating the teacher
Answer: Emulating the teacher

32. The best way to face obstacles is
  1. To accept, analyse and correct them
  2. To ignore them and move on
  3. To accept them
  4. To work with others involved in it
Answer: To accept, analyse and correct them

33. The best way to describe the role of the a teacher in the present context is
  1. Teacher as a counsellor
  2. Teacher as a leader
  3. Teacher as a storehouse of knowledge
  4. Teacher as therapist
Answer: Teacher as a counsellor

34. Not being too directive is a part of being
  1. Caring
  2. Professional
  3. Patient
  4. Strict
Answer: Caring

35. Which of the following is an indicator of accepting oneself?
  1. Being preoccupied with becoming better than others
  2. Trying to work on one's shortcomings
  3. Being concerned about the way you looks
  4. Being concerned about what others think about you
Answer: Trying to work on one's shortcomings

36. Understanding another person's point of view is
  1. Perspective taking
  2. Sensitivity
  3. Trustworthiness
  4. Empathy
Answer: Perspective taking

37. Knowing and understanding students can be achieved through
  1. Being sensitive
  2. Being judgmental
  3. Being evaluative
  4. Being inquisitive
Answer: Being sensitive

38. Which of the following is effective non-verbal communication?
  1. Making eye contact to distract
  2. Group conversations
  3. Confident and clear voice
  4. Mocking others while someone is speaking
Answer: Confident and clear voice

39. In case of a conflict amongst your students, which strategy would you apply as a teacher?
  1. Facilitate a dialogue between the students
  2. Overlook the matter thinking that with passage of time it will get resolved
  3. Refer the matter to the school Principal
  4. Use your authority and decide how to resolve the conflict
Answer: Facilitate a dialogue between the students

40. To communicate respect to learners, a teacher needs to
  1. Let them have their way always
  2. Avoid their flaws
  3. Address them by their name
  4. Not questiontheir actions
Answer: Address them by their name

Thank You for visiting this blog. If you have unique question or need answer of any other question for diksha quiz then let me know in the comment section or you can send me through email. I will try my level best to find the correct answer. Email information provided on the Contact Us page
Next Post Previous Post
No Comment
Add Comment
comment url