Nishtha 2.0 Module 2: ICT in Teaching-Learning and Assessment - Quiz Answer Key (40 MCQ SOLVED)

Today in this article, you will get to know 40 answers of the assessment quizzes of Nishtha 2.0 Module 2: ICT in Teaching-Learning and Assessment. This post contains question with each options including answers to clarify the concept of the above-mentioned Nishtha 2.0 (Sec) Module. Also, stay with us to get answers to all the assessment quizzes because I'm going to provide you answers to each and every assessment quiz as and when they are available in diksha module.

Nishtha 2.0 Module 2: ICT in Teaching-Learning and Assessment - Quiz Answer Key (40 MCQ SOLVED)

Assessment Quiz MCQs

1. ISRO has developed a portal providing map- based learning which can also be used for teaching-learning of geography. The name of the portal is:
  1. Bhuvan
  2. MapmyIndia
  3. ATLAS
  4. GIS
Answer: Bhuvan

2. One of the following CANNOT be considered an digital tool
  1. Audio
  2. Simulations
  3. Textbook
  4. Video
Answer: Textbook

3. Which portal is projects as ONE NATION ONE PLATFORM
  1. GYAN
  2. DIKSHA
  3. NISHTHA
  4. SHAKTI
Answer: DIKSHA

4. Which is an example of ICT?
  1. Smart phone with internet connectivity
  2. Computer without internet connectivity
  3. Smartphone without internet connectivity
  4. Smart TV without internet connectivity
Answer: Smart phone with internet connectivity

5. A very useful ICT tool for learning mathematics is
  1. ATLAS
  2. Geodesic
  3. GeoGebra
  4. Stellarium
Answer: GeoGebra

6. knowledge for integrating ICT in teaching, learning and assessment is described by:
  1. 4MAT
  2. ADDIE
  3. TPACK
  4. VARK
Answer: TPACK

7. Which is the most appropriate approach to teach mathematics to students having low bandwidth internet connectivity
  1. Audio Lessons through radio, FM etc
  2. Online classes through any video conferencing tool
  3. Video lessons through TVchannels
  4. Sharing the resources through instant messengers like whatsapp, telegram etc
Answer: Video lessons through TVchannels

8. Which is the most appropriate resource type for teaching procedure of conducting an experiment for the first time
  1. Demonstration video
  2. Picture of the experiment
  3. Flow chart of the procedure
  4. Video clip highlighting the summary
Answer: Demonstration video

9. What does DIKSHA refers to-
  1. Digital Infrastructure of Knowledge Sharing
  2. Digital India Knowledge Sharing
  3. Digital Information for Knowledge sharing
  4. Digital Infrastructure for Knowledge Sharing
Answer: Digital Infrastructure for Knowledge Sharing

10. Which of the following is a telecasting programme-
  1. TPACK
  2. SWAYAM
  3. PMeVidya
  4. NROER
Answer: PMeVidya

11. As per NEP 2020, which among the following statements is true about the thrust of technology interventions in education?
  1. Installation of solar panels in all schools
  2. Electrification of rural and remote areas
  3. Supporting teachers to learn virtual classroom management
  4. Improving educational access, teaching-learning, evaluation and teacher preparation
Answer: Improving educational access, teaching-learning, evaluation and teacher preparation

12. Which of the following statements about Telegram mobile app is FALSE?
  1. It enables whole class, small group and 2-person only interaction
  2. It allows sharing of learning resources
  3. It can help build a sense of community
  4. It is expensive to use
Answer: It is expensive to use

13. Which of following statement is NOT correct
  1. Openshot video editor is free programming online software for creating games, and animations
  2. Stellarium, Geogebra, Kalzium and Avogadro are subject- specific Free and Open Educational software
  3. Free Mind and Free Plane are Mind mapping Free and Open Educational software used for presenting ideas and concepts graphically
  4. Google forms, Kahoot, Hot Potatoes and Mentimeter are the online tools/ platforms for assessment
Answer: Openshot video editor is free programming online software for creating games, and animations

14. Information categorized as digital text, images, audio, video, animations, interactive and simulations which can be accessed from repositories & web portals like NROER, e-Pathshala, Olabs etc. or through any digital device is called ___
  1. Internet materials
  2. Web resources
  3. Digital repository
  4. An eContent
Answer: An eContent

15. ICT does NOT refer to
  1. Receive
  2. Imagine
  3. Retrieve
  4. Create
Answer: Imagine

16. ePathshala portal is for-
  1. Showcasing and disseminating all types of educational e-resources including textbooks, audio, video, periodicals etc.
  2. An online store house of all academic awards.
  3. Stores information about different types of digital contents including books, videos, audios etc.
  4. Telecasting high-quality educational programmes.
Answer: Showcasing and disseminating all types of educational e-resources including textbooks, audio, video, periodicals etc.

17. Which of the following is NOT a true statement?
  1. ICT tools are a vehicle to reach the larger learning outcomes of a subject.
  2. ICT can help teachers make better sense of what children learn.
  3. ICT has immense possibilities to go beyond textbooks.
  4. ICT just means working with computers.
Answer: ICT just means working with computers.

18. The responsible rules and behaviours designed to keep individuals safe whenever connected to the Internet are categorised as
  1. Cyber Space
  2. Cyber Safety
  3. Cyber Hygiene
  4. Cyber Security
Answer: Cyber Safety

19. Which parameter covers diversity in terms of cultural context and geographical location?
  1. Affective
  2. Cognitive
  3. Demographic
  4. Social
Answer: Demographic

20. Which of the following is NOT a free and open source software-
  1. Tuxmath
  2. Audacity
  3. EduActiv8
  4. Microsoft Word
Answer: Microsoft Word

21. Which of the following statements about SMS technology is TRUE?
  1. It works only on high-end smartphones.
  2. It cannot be used to contact groups of learners
  3. It is expensive to use.
  4. Learners can send an SMS for help and support
Answer: Learners can send an SMS for help and support

22. To ensure the creation of user friendly and quality eContent what recommendation has been made in NEP 2020
  1. Rating and reviews by the users
  2. Identification of better firms for content creation
  3. Procurement of equipment for content creation
  4. AI based content creation
Answer: Rating and reviews by the users

23. Which organization offers courses for school students-
  1. University Grant Commission (UGC)
  2. The National Institute of Open Schooling (NIOS)
  3. The All India Council for Technical Education (AICTE)
  4. Massive Online Open Courses (MOOCs)
Answer: The National Institute of Open Schooling (NIOS)

24. Which of the following does SWAYAM refers to-
  1. Study Webs of Actual-Learning of Young Aspiring Minds
  2. Study Webs of Active-Learning for Young Aspiring Minds
  3. Study Webs of Active-Learning for Your Aspiring Minds
  4. Study Webs of Active-Learning for Youth Aspiring Minds
Answer: Study Webs of Active-Learning for Young Aspiring Minds

25. What are the ICT Initiatives of NCERT?
  1. DIKSHA, e-Pathshala, NROER, ICT in Education curriculum
  2. ASHA, Agriculture Information Center, AGMARKNET, AGRISNET
  3. NAD, NDL India, E- Sodh Sindhs (eSS) and Talk to a Teacher Programme
  4. E-acharya, E-Kalpa, BAADAL, IMPRINT, NPTEL and OSKAR
Answer: DIKSHA, e-Pathshala, NROER, ICT in Education curriculum

26. What is Cyberbullying?
  1. Bullying or harassment using electronic, internet and other cyber mean
  2. The hardware used share the personal data of a computer user
  3. The virus found on the cyber optic part of the computer act of bullying because they do not have the latest computer or laptop
  4. Bullying or harassment someone through verbal or emotional means during physically meeting
Answer: Bullying or harassment using electronic, internet and other cyber mean

27. NROER refers to-
  1. National Repository Of Educational Resources
  2. National Repository of Online Educational Resources
  3. National Repository for Open Educational Resources
  4. National Repository of Open Educational Resources
Answer: National Repository of Open Educational Resources

28. _______ can be both online and offline to harness non- internet users to reach out to the learners to support their education.
  1. Digital Education
  2. Online education
  3. Black Board Education
  4. Computer Education
Answer: Digital Education

29. The abbreviation of TPACK
  1. Technological Pedagogy and Content Knowledge
  2. Technical Pedagogy and Content Knowledge
  3. Technical Pedagogy and Curriculum Knowledge
  4. Technology Pedagogy and Curriculum Knowledge
Answer: Technological Pedagogy and Content Knowledge

30. How can one decide a website is a reliable source?
  1. Author and its information can be verified
  2. It will have many pictures and information
  3. Website is shared by many in social media
  4. Numerous advertisement will come the website
Answer: Author and its information can be verified

31. A digital quiz is useful for the following purpose:
  1. Providing immediate feedback on mastery of content
  2. Providing delayed feedback on mastery of content
  3. Providing no feedback on mastery of content
  4. Providing feedback on essays only
Answer: Providing immediate feedback on mastery of content

32. ______ defines the way the resources can be used
  1. License
  2. Plagiarism
  3. Free download
  4. Open- source
Answer: License

33. A Multi-sensory learning experience ensures providing a learner with _________
  1. Video, audio, kinesthetic and tactile' stimulus
  2. Visual, olfactory, tactile stimulus
  3. Conscious, visual stimulus
  4. Visual, auditory, kinesthetic and tactile stimulus
Answer: Visual, auditory, kinesthetic and tactile stimulus

34. When a child do not open the video during online class, what should a teacher do
  1. Force the child to open the video
  2. Remove the child from the online session
  3. Separately enquire the reason why the child is not able to open the video
  4. Scold the child during the online session
Answer: Separately enquire the reason why the child is not able to open the video

35. A Open Educational interactive program for learning 'Periodic Table of Elements' is
  1. Avogadro
  2. Kalzium
  3. Marble
  4. ChemDraw
Answer: Kalzium

36. Which of the following is the safe practice to remove a USB?
  1. Just unplug
  2. Eject and remove
  3. Log out and then remove
  4. Switch off the computer and then remove
Answer: Eject and remove

37. Structure of the knowledge dimensions as per bloom's taxonomy are ______
  1. Factual, Conceptual, Procedural, and Metacognitive
  2. Factual,Procedural, intuition and Metacognitive
  3. Information, Factual, Knowledge and Procedural
  4. Factual, Conceptual, Procedural,and Skill
Answer: Factual, Conceptual, Procedural, and Metacognitive

38. What makes a good password
  1. Easy for you to remember but difficult for others to figure it out
  2. It is long and usually consists of your name or your city/ village/ beloved name
  3. It is written in all small/ capital letters (abcde/ ABCDE)
  4. It has numbers written like (111111/ 12345 etc.)
Answer: Easy for you to remember but difficult for others to figure it out

39. What is not true?
An interactive computer simulation
  1. Allows the user to provide inputs to the model
  2. Enables users (teachers and students) to change the inputs
  3. Does not allow the user to manipulate any parameters
  4. Enables users to manipulate parameters of the processes and directly receive feedback
Answer: Does not allow the user to manipulate any parameters

40. The following is an example of platform having simulation for learning various subjects
  1. PhET
  2. Google Classroom
  3. Avogadro
  4. Spreadsheet
Answer: PhET

Thank You for visiting this blog. If you have unique question or need answer of any other question for diksha quiz then let me know in the comment section or you can send me through email. I will try my level best to find the correct answer. Email information provided on the Contact Us page
Next Post Previous Post
No Comment
Add Comment
comment url