Nishtha 2.0 Module 1: Curriculum and Inclusive Classroom - Quiz Answer Key (40 MCQ SOLVED)

Today in this article, you will get to know 40 answers of the assessment quizzes of Nishtha 2.0 Module 1: Curriculum and Inclusive Classroom. This post contains question with each options including answers to clarify the concept of the above-mentioned Nishtha 2.0 (Sec) Module. Also, stay with us to get answers to all the assessment quizzes because I'm going to provide you answers to each and every assessment quiz as and when they are available in diksha module.

Nishtha 2.0 Module 1: Curriculum and Inclusive Classroom - Quiz Answer Key (40 MCQ SOLVED)

Assessment Quiz MCQs

1. An outline of the themes or topics to be included in a subject for specific class to be covered in the stipulated time is called ____
  1. Programme
  2. Syllabus
  3. Course
  4. Curriculum
Answer: Syllabus

2. Hidden curriculum –
  1. Is carefully planned
  2. Encourages learning from textbooks
  3. Indicates application of formal learning in classroom
  4. May not be part of formal course of study
Answer: May not be part of formal course of study

3. Two children having the same disability
  1. Will always require the same intervention by the teacher in the classroom
  2. May require different interventions by the teacher in the classroom
  3. Will not require any intervention by the teacher in the classroom
  4. Will require intervention by special educator only in the classroom
Answer: May require different interventions by the teacher in the classroom

4. The Rights of Persons with Disabilities Act, 2016 (RPWD Act 2016 ) defines Inclusive Education as a system of education wherein students with and without disability:
  1. Learn together and the system of teaching and learning is suitably adapted
  2. Learn together and the system of teaching and learning remains same
  3. Attend the same school but students with disability learn in separate classrooms
  4. Learn in an integrated setting, will spend some time in regular classroom
Answer: Learn together and the system of teaching and learning is suitably adapted

5. Which of the following statements is not true for National Curriculum Framework (NCF) :
  1. It provides a set of educational aims in line with the vision outlined in the National Policy on Education
  2. It provides guidance on the content to be included in syllabus and textbooks,
  3. NCERT has been given the mandate to develop NCFs
  4. NCF do not have linkage with National level educational policies.
Answer: NCF do not have linkage with National level educational policies.

6. The first and second National Policies on Education in India were formulated in the years:
  1. 1967 and 1989
  2. 1966 and 1992
  3. 1968 and 1986
  4. 1986 and 2019
Answer: 1968 and 1986

7. Which of the following would be most useful for orientation and mobility training for a student with visual disability?
  1. Verbal description of the learning activity
  2. Audio Clips
  3. Slate and Stylus for note-taking
  4. Tactile maps of the school building
Answer: Tactile maps of the school building

8. Major concern of school curriculum is
  1. To run the school smoothly
  2. Holistic Development of Children
  3. To make children happy
  4. Preparation of Children for the world of work
Answer: Holistic Development of Children

9. Learning Outcomes helps teachers to–
  • i) go beyond textbooks
  • ii) plan lessons as per the textbook content
  • iii) address the needs of all children
  • iv) use multiple pedagogies in the classroom
  • Which of the options support the above statement-?
  1. ii, iii and iv
  2. i, ii and iii
  3. i, ii and iv
  4. i, iii and iv
Answer: i, iii and iv

10. School Curriculum selects its content from our-
  1. Nation
  2. Culture
  3. Region
  4. Families
Answer: Culture

11. Effectiveness of school curriculum is determined by-
  1. Students' learning outcomes
  2. Teachers' competencies
  3. Community Participation
  4. School Leadership
Answer: Students' learning outcomes

12. School Curriculum reflects culture of-
  1. School
  2. Society
  3. Locality
  4. Home
Answer: Society

13. Components of Curriculum do not include-
  1. Teaching Strategies
  2. Assessment and Evaluation
  3. Syllabus and Textbooks
  4. Recruitment and Transfer of Teachers
Answer: Recruitment and Transfer of Teachers

14. If a state adopts textbooks developed by the NCERT, then teachers of this state need to focus on-
  1. Contextualisation of various concepts as per the need of the children in the state
  2. Following the textbooks as they are
  3. Assessment of learning outcomes
  4. The old textbooks of the state
Answer: Contextualisation of various concepts as per the need of the children in the state

15. In the process of curriculum development, syllabus is placed in between-
  1. NCF and Textbooks
  2. Textbooks and Examinations
  3. Teacher Support Material and NCF
  4. National Education Policy and NCF
Answer: NCF and Textbooks

16. Including children belonging to socially disadvantaged groups (SDGs) will be beneficial for
  1. Mainstream school in neighbourhood
  2. Barrier free accessible school
  3. Equity based Inclusive schools
  4. Uniform
Answer: Uniform

17. Right of Children to Free and Compulsory Education (RTE) Act was enacted and came into force in the year;
  1. Enacted in the year 2009 and came into force from April 2010
  2. Enacted in the year 2008 and came into force April 2009
  3. Enacted in the year 2009 and came into force from April 2009
  4. Enacted in the year 2008 and came into force from April 2010
Answer: Enacted in the year 2009 and came into force from April 2010

18. A syllabus –
  1. Is a requisite document for teachers
  2. Provides class wise and subject wise list of themes and topics
  3. defines assessment criteria
  4. is developed after developing all the textbooks
Answer: is developed after developing all the textbooks

19. Inclusive education
  1. Includes teacher from marginalized groups
  2. Celebrates diversity in the classroom
  3. Encourages strict admission procedures
  4. Only benefits children with special needs
Answer: Celebrates diversity in the classroom

20. Inclusive education is a system of teaching and learning is suitably adapted to meet the learning needs of …………
  1. children with disabilities
  2. children with and without disabilities
  3. children without disabilities
  4. children with severe disabilities.
Answer: children with and without disabilities

21. UDL works best with:
  1. Gifted Students
  2. Struggling Students
  3. Proficient Students
  4. Diverse Group of Students
Answer: Diverse Group of Students

22. To communicate with others, alternative communication system helps
  1. Children with or without disability.
  2. Children with speech and language disability.
  3. Children with hearing disability.
  4. Children with deaf blindness
Answer: Children with or without disability.

23. Learning Outcomes articulates
  1. The developed knowledge, skills, personal-social qualities and attitudes of learners after a scheduled course of teaching learning activities.
  2. The process and procedure of assessment of learning achievements after the targeted learning inputs.
  3. The predicted output of the subject contents to be taught.
  4. The competency of the teachers to evaluate the performances of learners.
Answer: The developed knowledge, skills, personal-social qualities and attitudes of learners after a scheduled course of teaching learning activities.

24. Universal Design of Learning (UDL) is designed to meet :
  1. The needs of all students
  2. Students with special needs
  3. Highly Gifted Students
  4. Students from marginalised groups
Answer: The needs of all students

25. Which of the following is not a component of the curriculum-?
  1. Design
  2. Assessment
  3. Teaching-Learning Process
  4. Objectives and Learning Outcomes
Answer: Design

26. Teaching students belonging to disadvantaged sections of society in neighbourhood schools with appropriate support, is known as -
  1. Inclusive education
  2. Special education
  3. Integrated education
  4. Exclusive education
Answer: Inclusive education

27. The arrangement of the element of Curriculum is known as?
  1. Curriculum design
  2. Curriculum Foundation
  3. Curriculum construction
  4. Curriculum development
Answer: Curriculum design

28. The real aim of assessment is to _
  1. Enhance rote learning
  2. Conduct examination so that children may be promoted to next class
  3. Identify the lacuna in learning and provide required support
  4. Test academic knowledge of students
Answer: Identify the lacuna in learning and provide required support

29. If a student asks a question in the classroom, then it would be beneficial to
  1. Advise him/her to meet after the class
  2. Encourage to search answer independently
  3. Provide some reference to find out the answer.
  4. Answer the question & encourage asking more questions.
Answer: Answer the question & encourage asking more questions.

30. Which of the following is not important for creation of Inclusive classroom:
  1. Role of Teacher
  2. Support of parents
  3. Support of community
  4. Location of the school
Answer: Location of the school

31. The NEP 2020 proposes to change existing design of school education from 10+2 to:
  1. 5+3+4
  2. 5+3+3+4
  3. 3+5+3+5
  4. None
Answer: 5+3+3+4

32. Which of the following statements is not valid for Curriculum
  1. It provides the vision for education at various levels in India
  2. It is a set of planned activities designed to implement the aims of education in schools.
  3. It evolves from National Curriculum Framework.
  4. It encompasses syllabus, textbooks, pedagogy and assessment methods
Answer: It provides the vision for education at various levels in India

33. Universal Design of Learning does not require to
  1. Plan the activities ensuring the participation of all children.
  2. Prepare teaching learning materials as per the diverse needs of the learners.
  3. Exercise the flexible approach of teaching and learning in the classrooms.
  4. Adapt or design learning especially for children with specific learning needs.
Answer: Adapt or design learning especially for children with specific learning needs.

34. Inclusive education is based on the principle of :
  1. Social Entity
  2. Social Equity
  3. Social existence and globalisation
  4. World brotherhood
Answer: World brotherhood

35. Right of Children to Free and Compulsory Education (RTE) Act provides that every child shall have the right to free and compulsory education in a neighbourhood school:
  1. between the age of 6-14 years and till completion of primary education
  2. between the age of 6-14 years and till completion of elementary education
  3. till the completion of primary education irrespective of age
  4. between the age of 5-14 years and till completion of elementary education
Answer: between the age of 6-14 years and till completion of elementary education

36. Features of good textbooks are:
  1. They provide the content on the topics/themes included in the syllabus.
  2. They are available in both printed and digital forms
  3. They are learner friendly and reflective of the perspective of National Curriculum Framework.
  4. They should contain more pictures and less text
Answer: They should contain more pictures and less text

37. Which of the following is not a guiding principle of NCF 2005
  1. Connecting knowledge to life outside the school
  2. Ensuring that the learning is shifted away from rote memory
  3. Making examinations more flexile
  4. Curriculum is text book centric
Answer: Curriculum is text book centric

38. Which of the following statements is NOT true for National Curriculum Framework (NCF)?
  1. The last NCF was formulated by NCERT in the year 2005
  2. Till now four NCFs have been formulated
  3. NCF provides guidance on the content to be included in syllabus and textbooks,
  4. NCF does not have implications for higher education
Answer: NCF does not have implications for higher education

39. The National Education Policy 2020 (NEP 2020) proposes Inclusion Fund for children belonging to different-
  1. Gender identities
  2. Socio-cultural identities
  3. Geographical identities
  4. Socio-economically disadvantaged groups
Answer: Gender identities

40. The second National Policy on Education in India was formulated in:
  1. 1995
  2. 2004
  3. 1986
  4. 1971
Answer: 1986

Thank You for visiting this blog. If you have unique question or need answer of any other question for diksha quiz then let me know in the comment section or you can send me through email. I will try my level best to find the correct answer. Email information provided on the Contact Us page
Next Post
No Comment
Add Comment
comment url