Wellness is the Key to Balancing Life Skills - Pre & Post Assessment Solved
In this article, you will get to know near about 40 answers to the assessment quizzes of Wellness is the Key to Balancing Life Skills. This post contains questions with each option including answers to clarify the concept of the above-mentioned Module. Also, stay with us to get answers to all the assessment quizzes because I'm going to provide you answers to every assessment quiz as and when they are available in the Diksha module.
Assessment Quiz MCQs
1. Which one is not a part of “Meditation”?- Dance alone
- Looking at a candle
- Typing on keyboard
- Focus on breath
Answer: Typing on keyboard
2. Autogenic Relaxation Training involves giving instructions by
- Self
- Only 1 person
- 2 persons
- No option is correct
Answer: Self
3. Kids and small children cannot develop any Mental Illness.
- True
- False
Answer: False
4. Steps to progress towards a Balanced life can be arranged as(1)Know your priorities
(2) Be organised
(3)Take care
(4) Maintain a Positive attitude
- 2-4-3-1
- 4-2-3-1
- 2-4-1-3
- 4-2-1-3
Answer: 4-2-1-3
5. There are ______ dimensions of wellness.
- 6
- 7
- 8
- 9
Answer: 8
6. In this technique : PMR- one needs to spend less time on relaxing the muscle and more on tensing it. (True/False)
- True
- False
Answer: False
7. Fighting from ongoing situations and trying best to adjust is maximum during which phase of stages of stress:
- Stage 1
- Stage 2
- Stage 3
- No one
Answer: Stage 2
8. Various signs are to be observed by the teacher indicating Mental Health issues. Which one is not correct?
- Inability to sit quietly without a phone
- Making tantrums for not going to school
- Sleeping too much or too little
- Smoking and drinking
Answer: Making tantrums for not going to school
9. I am ______ (able/unable) to do my task in a day because of less time. (Is an example of Time Stress)
- able
- unable
Answer: unable
10. Child helpline number is ______.
- 1908
- 1980
- 1098
- 1809
Answer: 1098
11. Health evaluations of all the students on a yearly basis is essential for their well-being. (True/Flase)
- True
- False
Answer: True
12. Remembering a god by continuous repetition of its name with closed eyes during crisis can be considered example of :
- Deep breathing
- Concentration Meditation
- PMR
- Autogenic training
Answer: Concentration Meditation
13. Factor which is not included under professional life is:
- Meeting Goals
- Working from home
- Outside work
- Family time
Answer: Family time
14. Factor not responsible for Mental Health Problems is:
- Life experiences
- Genes
- Education
- Personality
Answer: Education
15. Support from ______ is needed for a person suffering from Mental Health. (Mark in a graded version from most to least)(1)Family
(2)Doctor
(3)Friends
(4)Community health worker
- 1-2-3-4
- 1-3-2-4
- 3-1-2-4
- 1-3-4-2
Answer: 1-3-4-2
16. This is not part of our thoughts and emotions while experiencing stress-
- Insecurity about job
- Immense sweating after exercising
- Fatigue due to overwork
- Sadness after a breakup
Answer: Immense sweating after exercising
17. Which one of these is not a part of NEP 2020:
- Inclusion of 7 languages at school level
- 6% GDP to education
- Importance of Vocational courses
- Standardizing Indian Sign Languages (ISL)
Answer: Inclusion of 7 languages at school level
18. ______ is a symptom of Stress.
- Anger
- Forgetfulness
- Avoiding responsibility
- All of the above
Answer: All of the above
19. India is considered to be the World's ______ (least/most) Depressing country by WHO.
- least
- most
Answer: most
20. Delusions, Thought Disorders, Withdrawal, Lack of Motivation, Flat mood are covered under______ disorder.
- Anxiety
- Mood
- Schizophrenia
- None
Answer: Schizophrenia
21. It's important to encourage teachers to have knowledge of ______(physical education/child development) to better understand their students.
- physical education
- child development
Answer: child development
22. Deep breathing ______ (can/cannot) be done while lying down on the ground.
- can
- cannot
Answer: can
23. ______ is one of the most relaxing way to distress when one is exhausted enough to do any other work.
- Running
- Sitting idle
- Cooking
- Playing cricket
Answer: Sitting idle
24. ______ stress when prolonged over a period of time becomes chronic stress.
- Acute
- Physical
- Physiological
- Situational
Answer: Acute
25. Which option is not correct: “ Stress can be experienced from--- “
- Our thoughts
- Things which don't matter to us
- Our body
- Our environment
Answer: Things which don't matter to us
26. Meeting new people all the time can be exhausting for those who are under “Encounter Stress”. (True/False)
- True
- False
Answer: True
27. Job opportunities should only be open to people with sound Mental Health.
- True
- False
Answer: False
28. Which cannot be considered as a Life skill?
- Tea making
- Feeling hungry
- Typing
- Painting
Answer: Feeling hungry
29. Stress can negatively or positively affect our
- Behavior
- Body
- Thinking
- All of the above
Answer: All of the above
30. It's important to experience ______ (distress/eustress) to take personal decisions and do better in our lives.
- distress
- eustress
Answer: eustress
31. Stress experienced by teachers are mainly due to:
- Performance of students
- Textbooks
- Task and time bound activities
- Neglecting personal health
Answer: Textbooks
32. Lack of awareness and attaching stigma with Mental illnesses is the biggest barrier to deal with such issues. (True/False)
- True
- False
Answer: True
33. Stress arises only when one thinks that s/he doesn't have any control or have little control over situations. (True/False)
- True
- False
Answer: True
34. Strong physical health is responsible for good Mental health.
- True
- False
Answer: False
35. World Mental Health Day is organized on ______ every year.
- 10th October
- 11th November
- 11th October
- 10th November
Answer: 10th October
36. Its important to accept one's mistake to attain work-life balance.
- False
- True
Answer: True
37. Which component doesn't contribute in Resilience:
- Hope
- Compassion
- Forgiveness
- Gratitude
Answer: Hope
38. Essential skills acquired by the students are:
- Sports
- Nutrition
- Fitness
- All of the above
Answer: All of the above
Thank You for visiting this blog. If you have unique question or need answer of any other question for diksha quiz then let me know in the comment section or you can send me through email. I will try my level best to find the correct answer. Email information provided on the Contact Us page
