Nishtha 3.0 Module 6: Foundational Language and Literacy - Quiz Answer Key (40 MCQ SOLVED)
In this article, you will get to know 40 answers to the assessment quizzes of Nishtha 3.0 Module 6: Foundational Language and Literacy. This post contains questions with each option including answers to clarify the concept of the above-mentioned Nishtha 3.0 (FLN) Module. Also, stay with us to get answers to all the assessment quizzes because I'm going to provide you answers to every assessment quiz as and when they are available in the Diksha module.
Assessment Quiz MCQs
1. A teacher needs to introduce phonics to the students at- the beginning of class
- their first language class
- after completing a month in their beginner grade
- the time when children are ready to learn the mechanical aspect of language
Answer: the time when children are ready to learn the mechanical aspect of language
2. Mother tongue is
- hindi language
- the language child uses in school
- first language acquired by the child
- first language a child learns at school
Answer: first language acquired by the child
3. What is independent reading?
- when minimal support given by peer
- when minimal support is given by the teacher
- when most of the help provided by the teacher
- when most of the instructions given by the teacher
Answer: when minimal support is given by the teacher
4. What is the silent period?
- period of silence
- no learning period
- period of no intake
- period of self-negotiated learning
Answer: period of self-negotiated learning
5. The genres of literature, such as story, poem, rhymes, etc. helps a teacher to engage children in
- activities
- assessments
- the classroom
- meaningful and relevant ways
Answer: meaningful and relevant ways
6. An active learner
- reads silently in class
- is the monitor of the class
- is a naughty child of the class
- participates in classroom activities
Answer: participates in classroom activities
7. Children who are multilingual have the advantage of being
- calm
- courageous
- critical thinkers
- constructive and critical thinkers
Answer: constructive and critical thinkers
8. The ultimate goal of reading is
- to work on the pronunciation
- to extract meaning from the text
- to read loudly so that everyone can hear
- to break words into parts so that audience can understand the words
Answer: to extract meaning from the text
9. Context is important in language learning because it helps children to
- rote memorise
- decode and read
- formulate their stories
- grasp the meaning of the particular word
Answer: grasp the meaning of the particular word
10. Children who receive meaningful foundational literacy and numeracy skills are/have
- good speakers
- better grades
- average learners
- better learning levels across grades
Answer: better learning levels across grades
11. For better learning opportunities a teacher must provide
- more books
- read aloud sessions
- continuous evaluation
- freedom to children for exploration
Answer: freedom to children for exploration
12. The print-rich environment is essential for children as it enables
- peer assessment
- discussions in the classroom
- self-motivation to read with comprehension
- classroom to become attractive and colourful
Answer: self-motivation to read with comprehension
13. The activity of reading and writing
- occur separately
- occur parallel to each other
- happens only inside the classroom
- are not linked to each other
Answer: occur parallel to each other
14. A child's language is not just a medium of learning but also an expression of thoughts, ________ and innovation.
- ideas
- judgment
- opinion
- creativity
Answer: creativity
15. What is shared reading?
- fast reading
- slow reading
- when most help is given by the teacher
- when no help is given by the teacher
Answer: when most help is given by the teacher
16. What is guided reading?
- when less help is given by the teacher
- when no instruction is given by the teacher
- when most instructions are given by the teacher
- when fewer instructions are given by the teacher
Answer: when most instructions are given by the teacher
17. Picture reading involves
- decoding
- oral skills
- thinking and decoding
- oral skills and thinking abilities
Answer: oral skills and thinking abilities
18. For the holistic development of children a teacher needs to design activities by integrating ________.
- LSRW
- reading and writing skills
- speaking and writing skills
- reading and listening skills
Answer: LSRW
19. To engage children with the text a teacher should
- read aloud the text with children
- read aloud the text in the classroom
- give children the text to read silently
- bring familiar context related to their daily life
Answer: bring familiar context related to their daily life
20. Literacy learning is
- a very difficult process
- a complex developmental process
- an easy process to learn language
- a normal process acquired in school
Answer: a complex developmental process
21. Children at the foundational years of literacy are
- shy
- passive
- over enthusiastic
- keen to explore the world around them
Answer: keen to explore the world around them
22. A teacher must provide ample opportunity to children for ________ in the language classroom.
- play
- write
- read aloud
- self-expression
Answer: self-expression
23. Reading as a skill requires
- previous knowledge/experiences
- prediction and previous knowledge
- phonemic awareness and prediction
- phonemic awareness, previous knowledge and prediction
Answer: phonemic awareness, previous knowledge and prediction
24. The interesting phenomena is that languages are learnt in the ________ way.
- same
- boring
- critical
- productive
Answer: same
25. Children understand and explore the nuances of language when they
- read aloud
- listen quietly to their teacher
- participate in classroom discussions
- engage more and more with LSRW activities
Answer: engage more and more with LSRW activities
26. Mother tongue helps children to become
- smart
- ignorant
- backward
- divergent thinker
Answer: divergent thinker
27. Linguistic aspect of reading believes in the development of these skills
- semantic and syntax understanding
- grapho-phonic awareness, semantic, syntax and pragmatics
- grapho-phonemic awareness
- semantic, syntax and pragmatics understanding
Answer: grapho-phonic awareness, semantic, syntax and pragmatics
28. Reading essentially is a process of ________
- decoding
- intonation
- pronunciation
- meaning making
Answer: meaning making
29. The cognitive aspect of language focuses on
- meaning making
- mindful reading
- development of brain cells
- mental process and strategies
Answer: mental process and strategies
30. Children's magazines are a good way of possibilities for children
- to have fun with
- to learn reading
- to learn decoding
- to engage them with the print
Answer: to engage them with the print
31. What is the interregnum period in language learning?
- development of thoughts
- process of learning a second language
- beginning of the process of writing
- development of a self-contained system of expressions
Answer: development of a self-contained system of expressions
32. In a language classroom, a teacher uses picture talk because
- it helps in the identification of various objects
- it's an important step in reading with meaning text
- it is a good fun activity for children to learn about pictures
- it's a good activity to prevent children from making noise
Answer: it's an important step in reading with meaning text
33. The process of writing happens parallel to reading because
- it is boring
- both are inter-connected
- both are separate
- it cannot happen in isolation
Answer: both are inter-connected
34. The reading material displayed in the classroom should be
- as many as possible
- at a height where children can touch and read them easily
- bought from the market
- at a height where children cannot touch them to keep them safe and intact
Answer: at a height where children can touch and read them easily
35. Language plays a key role in shaping the ________ of the children about the world.
- ideology
- creative skill
- personality
- perception
Answer: perception
36. The priority of a language classroom is
- to create a print-rich environment for children
- to make the classroom beautiful.
- to teach decoding
- to teach error free writing
Answer: to create a print-rich environment for children
37. Language conveys meaningful messages if it is in
- context
- clear
- mother tongue
- formal
Answer: context
38. The ultimate goal of reading is
- to read loud and clear
- to read with intonation
- to read clear
- to extract meaning from the text
Answer: to extract meaning from the text
39. In a language classroom, open-ended instructions play an imperative role as
- it helps a teacher to assess children
- it gives autonomy to children to speak
- it gives authority to the teacher to speak
- it allows children to expand their knowledge and experience
Answer: it allows children to expand their knowledge and experience
40. Print rich environment of a classroom is described as
- a room filled with lots of charts
- story book corner inside a classroom
- a room with toys
- children's literature, charts, children's work, stories
Answer: children's literature, charts, children's work, stories
Thank You for visiting this blog. If you have unique question or need answer of any other question for diksha quiz then let me know in the comment section or you can send me through email. I will try my level best to find the correct answer. Email information provided on the Contact Us page
